România, ameninţată de îmbătrânirea populaţiei

175
pensionariŢara noastră se numără printre statele europene cu cel mai înalt grad de risc din punctul de vedere al îmbătrânirii populaţiei. Până în 2060, rata de dependenţă din sistemul public de pensii, respectiv populaţia de peste 65 de ani raportată la populaţia cu vârstă între 15-64 de ani, se va tripla, potrivit unui raport realizat de experţii Uniunii Europene.

În acest context, România se va număra printre statele europene ce vor fi cel mai grav lovite de efectele crizei demografice. Dacă economia va depăşi efectele negative ale actualei crizei financiare în aproximativ zece ani, criza demografică va avea un impact de circa 10 ori mai grav asupra economiilor statelor comunitare, potrivit unui raport publicat de Parlamentul European.

Experţii europeni se aşteaptă ca numărul nou-născuţilor să crească, urmând să asistăm la un avans considerabil al numărului de copii până în 2050. Însă, numărul persoanelor în vârstă va creşte direct proporţional. În raportul publicat de Parlamentul European se arată că actuala criză demografică este unică, iar autorităţile nu ştiu ce măsuri să ia şi nici nu pot estima cum va arăta tabloul demografic, în condiţiile în care numărul copiilor scade de la un interval la altul. De aceea, susţin experţii europeni, se impune reformarea sistemelor de pensie. Noua lege a pensiilor, elaborată de Guvern în acord cu cerinţele FMI, prevede integrarea salariaţilor din sistemele militarizate în sistemul public de pensii, precum şi recalcularea pensiilor, în funcţie de contribuţia fiecărui asigurat. Actuala criză financiară a afectat evoluţia fondurilor de pensii private, însă impactul negativ este diferenţiat, de la o ţară la alta. În Cehia, de exemplu, pierderile din sistemul privat s-au ridicat la aproximativ 7%, în vreme ce în Irlanda portofoliile s-au redus cu mai mult de o treime, pe fondul căderii pieţei de capital. La nivelul întregii pieţe europene, activele fondurilor de pensii vor cunoaşte un declin de 15,8%, ca urmare a crizei financiare.
Dacă în state ca Germania şi Italia, populaţia îşi permite să economisească prin intermediul asigurărilor de viaţă sau al pensiilor facultative, românii sunt prea săraci, astfel că nu au de unde să pună ceva deoparte. Economistul şef al BNR, Valentin Lazea, declara recent că populaţia României este de două-trei ori mai săracă în active financiare decât cea a Cehiei sau Ungariei, chiar dacă produsul intern brut al ţării noastre este la un nivel similar cu cel înregistrat în aceste state.
Selecţie realizată de Daniela Scafeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here