Român răpit de terorişti în Algeria

335

Un grup islamist armat a revendicat, miercuri, o masivă luare de ostatici de la un complex gazifer din Algeria, solicitând mai ales “oprirea agresiunii” în Mali, arată un comunicat publicat pe site-ul mauritan Alakhbar, care publică regulat comunicate jihadiste.

 Un răpitor, care s-a prezentat ca Abu al-Baraa, a declarat  pentru postul Al-Jazeera, că între cei 41 de ostatici din Algeria se află un român. Abu al-Baraa a dat asigurări postului de televiziune din Qatar că ostaticii provin din 11 ţări, şi anume Norvegia, Franţa, Statele Unite, Marea Britanie, România, Columbia, Thailanda, Filipine, Irlanda, Japonia şi Germania. 

Atacul vine ca urmare a ofensivei franceze din Mali, care are ca ţintă grupările rebele de islamişti radicali. La Bucureşti s-a constituit o celulă de criză, iar preşedintele Traian Băsescu a fost informat despre situaţie.

Un martor care s-a aflat pe platformă în timpul atacului terorist a povestit pentru Le Monde cum s-a petrecut atacul. Miercuri, teroriştii au atacat un vehicul care transporta angajaţi ai platformei către aeroport. A existat schimb de focuri, pentru că transportul este păzit, iar câţiva terorişti au fost răniţi. Paznicii de la platformă nu au putut respinge atacul terorist. Atacatorii erau îmbrăcaţi în uniforme militare, pentru a păcăli paznicii. Angajaţii de pe platformă au rămas la locurile unde se aflau – în barăci, la locurile unde lucrau, pentru că instrucţiunile în caz de atac armat sunt ca fiecare angajat să rămână unde este şi să se protejeze. Teroriştii au preluat astfel controlul platformei şi au început să caute angajaţii străini. Martorul susţine că teroriştii păreau de naţionalităţi diferite – un egiptean, un tunisian, un algerian şi un negru care probabil venea din Niger sau Mali. Unul dintre terorişti vorbea engleza cu accent perfect. Atacatorii păreau să cunoască platforma – organizarea şi modul de funcţionare.

Un bilanţ neoficial al victimelor, oferit agenţiei Reuters de o sursă din forţele de securitate algeriene, arată că în atacul de la In Amenas au murit 30 de ostatici, dintre care 7 străini, printre care doi japonezi, doi englezi şi un francez. De partea cealaltă, 11 terorişti ar fi fost ucişi, printre care trei egipteni, doi algerieni, doi tunisieni, doi libieni, un francez şi un malian.

Autorităţile algeriene nu au dat încă publicităţii un bilanţ oficial al victimelor.

Printre teroriştii morţi se numără şi liderul comandoului care a atacat platforma – Abu al-Baraa, conform agenţiei de presă din Mauritania, care s-a aflat în contact direct cu teroriştii, în timpul evenimentelor de astăzi.

Ostaticii rămaşi sunt obligaţi să poarte centuri cu explozibil.

Selecţie realizată de Daniela Scafeş

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here