Român de pe Valea Timocului, în concert la Târgu-Jiu

504
interpret valea timocului (2)S-a născut pe Valea Timocului, în localitatea Radujevac, lângă Negotin, dar are România în suflet. Duşan Oprici spune despre sine că are microfonul în mână de 50 de ani, în toată această perioadă cântând numai cântece româneşti pe care le-a învăţat fie de la bătrânii satului, fie de pe discurile cu interpreţii români.

Prezent la Festivalul Naţional „Maria Lătăreţu”, Duşan Oprici a încântat publicul marţi seara printr-un recital.

Pe Valea Timocului există 154 de sate româneşti integral şi încă 54 de sate mixte. Comunitatea de români de acolo este una importantă, tradiţiile noastre fiind păstrate cu sfinţenie. Deşi mulţi dintre cei care s-au născut acolo nu au văzut ţara niciodată, ei se simt români şi poartă identitatea aceasta mereu în suflet. Una dintre aceste persoane este Duşan Oprici, un român care, deşi nu a fost în România de prea multe ori, de jumătate de secol cântă în limba şi în spiritul nostru. „Am iubit de mic muzica. Ascultam discuri cu Ion Cristoreanu, Maria Lătăreţu şi alţi cântăreţi. Unele cântece le culegeam de la bunici şi mai adăugam şi eu de la mine şi făceam un cântec care le plăcea la toţi”, a povestit interpretul.
Jumătate de secol în slujba muzicii
Duşca, aşa cum îi spun prietenii, nu crede că ar putea trăi fără muzică, acest lucru fiind demonstrat prin faptul că, în cei 66 de ani de viaţă, 50 au fost dedicaţi muzicii. „De 50 de ani stau cu microfonul în mână. Îmi place cântecul, îmi place viaţa de cântec, nu aş putea trăi altfel”, spune interpretul. Cu toate că tradiţiile se propagă în timp în comunitatea de pe Valea Timocului, românii de acolo nu au nicio şcoală în limba română, copiii învăţând despre România şi identitatea lor naţională în familie. Totuşi obiceiurile se păstrează şi acum. „Noi mergem la nunţi, la petreceri şi cântăm, ne petrecem”, spune românul care, deşi toată viaţa a cântat, meseria sa este cu totul alta. Duşan Oprici este tehnician agronom, dar de trei ani de zile este pensionat. Cei doi fii ai săi lucrează acum în străinătate şi iubesc la fel de mult muzica, dar nu au cântat niciodată.
Viaţa de la sat, cântată şi pe Valea Timocului
Crescând cu muzica românească ascultată de pe discuri, interpretul povesteşte că melodia sa preferată a fost înregistrată acum 48 de ani şi se numeşte „Frumoasă e viaţa la sat”. „Este un cântec în care se povesteşte despre oamenii care primăvara lucrează la câmp, vara se duc la seceriş, toamna la culesul de vii şi cea mai mare bucurie este când vin băieţii din soldăţie”, a povestit Duşan.
Vrea să moară pe scenă
Artistul a mai cântat în România, la Gruia, localitate cu care există o legătură mai veche. La Târgu – Jiu, însă, se află pentru prima dată şi este foarte impresionat de felul în care l-au primit oamenii şi publicul, în timpul concertului pe care l-a susţinut marţi seara la Casa de Cultură a Sindicatelor din Târgu – Jiu, în cadrul festivalului „Maria Lătăreţu”. „M-am simţit foarte bine şi îmi este drag că sunt tineri care vin după cântăreţi mari”, a mai declarat românul de pe Valea Timocului. Acesta vrea să moară pe scenă, la fel ca Maria Lătăreţu.
Duşan Oprici face parte din Asociaţia pentru Păstrarea Culturii Românilor „Valea Timocului” din Serbia, care are la bază păstrarea folclorului şi a muzicii populare româneşti.
Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here