Romag-Termo Romag-Prod Halînga, fără cărbune

431

Activitatea normală a platformelor industriale Romag-Termo şi Romag-Prod de la Halînga ale Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) riscă să fie sistată, în această săptămână, din cauza lipsei de cărbune. Guvernul trebuie să urgenteze astfel alocarea sumei de 25 de milioane lei promişi RAAN în urmă cu o lună, în baza unui protocol.

Stocul de cărbune la termocentrală, de aproximativ 15.000 tone, mai ajunge doar pentru maximum cinci zile. Asta în condiţiile în care trebuie să se furnizeze agent termic pentru Drobeta Turnu Severin şi pentru funcţionarea Uzinei de apă grea Romag-Prod. Unitatea de Carieră Husnicioara a Complexului Energetic Oltenia condiţionează, de asemenea, vânzarea de lignit, aceasta având de primit de la RAAN plăţi restante în valoare de 128.582.978 de lei.
Directorul exploatării miniere, Costel Mitroi, a afirmat că în depozitele de la Valea Copcii şi Cucuieţi minerii dispun de stocuri de peste 40.000 tone cărbune şi că imediat ce vor fi trimişi banii vor reîncepe livrările.
RAAN, aflată în procedură de insolvenţă din 2013, se confruntă cu o gravă problemă financiară. Deşi Romag-Prod dispune de aproximativ 200 tone de apă grea, aceasta nu este preluată la Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat pentru a acoperi măcar o parte din debite sau pentru a permite funcţionarea normală a instalaţiilor care vor fi oprite din 31 august 2015. Specialiştii şi sindicaliştii susţin că închiderea RAAN trebuie făcută controlat şi etapizat pentru a nu se produce scurgeri de gaze şi alte substanţe nocive stocate pe platforma acesteia pentru mediu, şi implicit, pentru angajaţi şi populaţia satelor aflate pe o rază de 11 kilometri.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here