Robert Calotescu: “Administrarea spitalelor de către autorităţile locale este un lucru benefic”

364

calotescuChirurgul Robert Calotescu este managerul Spitalului Orăşenesc „Sfântul Ştefan” Rovinari din ianuarie 2011. În aproape un an şi jumătate de când unitatea se află sub conducerea sa, nenumărate obiective au fost atinse, fiind realizate şi importante investiţii, care erau necesare pentru a le asigura pacienţilor confort şi servicii medicale de calitate.

Robert Calotescu subliniază faptul că toate aceste proiecte nu ar fi fost posibile fără implicarea directă a primarului oraşului Rovinari, pentru viitor fiind deja creionate noi obiective pentru dezvoltarea şi modernizarea spitalului. Tocmai de aceea, managerul Spitalului Orăşenesc „Sfântul Ştefan” spune că trecerea spitalelor în administrarea autorităţilor locale a fost o măsură benefică atât pentru unităţile sanitare, cât şi pentru populaţie. Tot cu ochi buni este văzută de către chirurgul Robert Calotescu şi noua Lege a Sănătăţii, aceasta fiind de bun augur, în opinia sa.

Reporter: Cât de importantă este adaptarea la noile cercetări în domeniul medical şi care este rolul medicului în acest proces?

Robert Calotescu: Medicina este o ştiinţă în continuă schimbare. Pe măsura ce noile cercetări şi experienţa clinică ne lărgesc cunoştinţele sunt necesare modificări ale tratamentelor şi terapiei medicamentoase. Medicina a evoluat într-un mod remarcabil în ultimii ani. Tehnica avansează cu paşi uriaşi, instrumentele şi aparatele pe care ni le pune la dispoziţie sunt din ce în ce mai perfecţionate, mai precise. În acest moment investigaţiile ne permit să facem intervenţii tot mai îndrăzneţe, mai largi atingând o amploare nebănuită în anii trecuţi. Tehnica şi principiile de tratament trebuie să fie fundamentate de medici. Aceştia au menirea de a salva şi vindeca, de a-i uşura pe cei care suferă.

Rep.: De mai bine de un an sunteţi managerul Spitalului Orăşenesc „Sfântul Ştefan” Rovinari. Ce aptitudini trebuie să aibă un manager?

R.C.: În privinţa managementului, aşa cum sugerează Robert Kantz, trebuie să existe aptitudini tehnice, umane şi conceptuale. Având la bază noţiuni teoretice despre management fiecare îşi poate construi propria concepţie despre management îşi poate proiecta propriul stil managerial şi îşi poate dezvolta aptitudini manageriale unice.

Rep.: Ce părere aveţi despre trecerea unităţilor sanitare în administraţia autorităţilor locale?

R.C.: O comunitate ştie ce necesităţi are, inclusiv medicale, astfel că descentralizarea a fost o măsura corectă. Trecerea spitalelor sub administraţia consiliilor locale este un lucru pozitiv atât pentru spital cât şi pentru comunitatea locală pentru că o comunitate ştie mult mai bine ce necesităţi şi posibilităţi are. Asta este viaţa, trebuie să fii deschis transformării şi schimbării! Schimbarea mentalităţii este punctul nevralgic. Aici se duce lupta între trecut şi viitor.

Rep.: Spitalul pe care îl conduceţi s-a regăsit pe lista unităţilor propuse pentru desfiinţare, fiind salvat, totuşi, de autorităţi. Ce a urmat după momentul salvării?

R.C.: Într-adevăr, în primăvara trecută, urmare a intrării în vigoare a Hotărârii de Guvern nr.212/2011 privind aprobarea Programului de interes naţional ,,Dezvoltarea reţelei naţionale de cămine pentru persoanele vârstnice”, mai multe unităţi spitaliceşti din ţară au fost desfiinţate, pe lista acestora figurând şi Spitalul Rovinari. Prin suportul acordat de primarul Dorin Filip comunitatea are, în prezent, spitalul la locul lui, beneficiind de serviciile medicale aproximativ 34.000 locuitori, atât din oraşul Rovinari cât şi din localităţile limitrofe. Perioada următoare a fost cea a achiziţiilor şi investiţiilor făcute de Primăria şi Consiliul Local Rovinari, toate sub supravegherea primarului Dorin Filip.

Rep.: Această supraveghere se face şi în teren, în spital?

R.C.: Da! Prin vizitele făcute şi urmărirea îndeaproape a situaţiei acestui punct strategic al comunităţii, primarul Filip a contribuit la creşterea confortului actului medical precum şi la adresabilitatea comunităţii către unitatea sanitară.

Rep.: Care sunt, mai exact investiţiile de care aţi amintit?

R.C.: S-au realizat mai multe obiective: anvelopare, mochetare, recompartimentare a spaţiilor, achiziţii de aparatură modernă, totul pentru confortul, calitatea şi siguranţa actului medical. Reamenajare spaţiilor pentru ATI şi zona Urgenţe, unde avem avizat CPU, s-a făcut pentru a fi în concordanţă cu ordinul MS 1706/2007. Anveloparea spitalului a redus consumul de gaze cu aproximativ 30%. Mochetarea era necesară pentru a fi în concordanţă cu noile norme privitoare la amenajarea spaţiilor medicale care impun alegerea unor soluţii tehnice, care să nu permită formarea de bacterii, acumularea prafului sau formarea mucegaiului. Aceste pardoseli, pe lângă caracteristicile estetice şi funcţionale asigură şi protecţia împotriva germenilor şi a sporilor fungici, fiind şi tratate antistatic.

Rep.: Au existat şi proiecte care nu au ieşit exact cum s-ar fi dorit?

R.C.: Neacordarea proiectului privind Ambulatoriul de specialitate a condus la o schimbare a strategiei privind modernizarea acestuia.

Rep.: Bănuiesc că vor urma şi alte investiţii. Care ar fi proiectele de viitor pentru acest spital?

R.C.: Se speră ca investiţiile să nu se oprească aici, să continue în acelaşi mod „agresiv”, totul pentru beneficiarul direct – comunitatea, cetăţeanul – să se poată bucura de condiţii optime de investigaţii şi tratament. Primarul Dorin Filip va acţiona în susţinerea, modernizarea, creşterea calităţii activităţii medicale, în concordanţă cu standardele Uniunii Europene, în interesul pacienţilor. Se poate spune că timpul este în favoarea Spitalului Orăşenesc Rovinari. Într-un timp scurt s-au realizat multe, iar altele sunt în lista proiectelor de viitor. Astfel, intenţionăm dezvoltarea sectorului imagistic, prin aducerea unui computer tomograf, suplimentarea cu o ambulanţă care să deservească populaţia arondată, reamenajarea compartimentului de Obstetrică şi Ginecologie, înlocuirea lifturilor, îngrijiri la domiciliu pentru persoanele cu dizabilităţi şi multe altele, care sunt în studiul de proiecte, dar care au girul omului Dorin Filip.

Rep.: De câteva luni se încearcă realizarea unei noi Legi a Sănătăţii. Ca manager de spital cum vedeţi această lege?

R.C.: Premisele noii legi a sănătăţii sunt de bun augur, fiind în discuţii probleme ce ţin de spital, asigurare, pachete de bază şi aşa mai departe. Comunitatea are nevoie de spital de locul în care se duce pentru alinarea unei suferinţe fiindcă, aşa cum se ştie, nimeni nu vine de plăcere la medic, dar asta presupune şi o schimbare a mentalităţii comunităţii vizavi de spital, care va trebui reorientată către acceptarea noii legi sanitare.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.