Roba pătată a judecătorului Constantinescu, în atenţia CSM

459

Gheorghe Constantinescu, judecătorul Tribunalului Gorj care l-a condamnat pe Mihail Igeanu la 20 de ani de închisoare, cazul fiind considerat o gravă eroare judiciară, ar putea da explicaţii în faţa Consiliului Superior al Magistraturii(CSM) pentru soluţia dată tânărului, absolvit recent, de către justiţie, de orice vină în crima petrecută în Roşia de Amaradia. Asta deoarece CSM este obligat, în astfel de cazuri, să verifice dacă magistratul implicat în dosar se face sau nu vinovat pentru condamnarea, pe fond, a lui Igeanu, finalizată cu lăsarea acestuia în libertate de Înalta Curte, în timp ce adevăratul criminal este şi acum liber. De altfel, CSM a fost sesizat public să ia măsuri cu judecătorul Constantinescu, fost procuror, şi ar putea face asta rapid deoarece s-a autosesizat deja, de mai multe ori, căutând, fără succes, vinovaţi printre magistraţii acuzaţi de erori judiciare, în cazuri deja celebre.

CSM, prin verificarea ce ar urma să se facă în cazul magistratului Gheorghe Constantinescu, ar fi astfel pregătită să se apere în cazul în care Igeanu va da statul român în judecată pentru eroarea căreia i-a căzut victimă sau, de ce nu, să spele imaginea pătată a judecătorului gorjean. Ambele variante sunt posibile, asta deoarece potrivit art. 52 alin.(3) din Constituţia României, republicată, “Statul răspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare. Răspunderea statului este stabilită în condiţiile legii şi nu înlătură răspunderea magistraţilor care şi-au exercitat funcţia cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă”.
Astfel, CSM va verifica prin Inspecţia Judiciară dacă Constantinescu a dat dovadă de neglijenţă sau rea-credinţă în cauza soluţionată, iar dacă se va dovedi una dintre acestea judecătorul poate fi tras la răspundere chiar înainte ca victima să dea statul în judecată pentru a i se plăti timpul petrecut incorect după gratii. În acelaşi timp, CSM poate privi în altă parte în legătură cu judecătorul deja acuzat public că a greşit flagrant condamnându-l pe tânărul, ţinut nouă luni în arest preventiv, pentru o faptă pe care nu a comis-o.

Inspecţia Judiciară, pe urmele lui Constantinescu
Dacă CSM va aproba solicitările publice de cercetare a magistratului gorjean, Contantinescu va da ochii cu cei de la Inspecţia Judiciară. Nu este exclus să se verifice şi alte dosare finalizate cu sentinţe grele de către Constantinescu căruia cazul Igeanu i-a pus pe robă o pată greu de şters. În acelaşi timp, CSM ar putea să nu se autosesizeze clasând cazul, în ciuda vâlvei mediatice de care a avut parte, cu atât mai mult cu cât nu se vrea, ca imagine, tragerea la răspundere a magistraţilor pentru erorile profesionale făcute.
Indiferent ce măsură va lua CSM, judecătorul fost procuror Constantinescu şi-a distrus o parte din cariera clădită cu grijă în ultimii ani, Igeanu având grijă să fie remunerat pentru timpul cât a suferit după gratii, în timp ce-şi striga în van nevinovăţia.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here