Roadele Proiectului educaţional – MAGIA CRĂCIUNULUI, ediţia a IV-a, la Liceul Teologic “Sfântul Nicodim” din Târgu-Jiu

318

Recunosc, abia ieri am păşit în incinta curţii şi în sălile de clasă ale Liceului Teologic Târgu-Jiu. Cum ar fi grăit obiceiul locurilor, se impunea să iau o piatră-n gură. N-am făcut-o, deşi un filosof antic grec susţinea că aş fi vorbit mai bine. Dar şi fără piatra respectivă, filozofală sau nu, m-am simţit ca într-o oază de linişte, de bunătate şi, normal, de credinţă. Cu manifestări de genul Proiectului educaţional MAGIA CRĂCIUNULUI, aflat la ediţia a IV-a, nu-i nici-o mirare, promoţiile liceului ce are şi şcoală primară dar şi generală cu dascăli cum rar se mai găsesc astăzi prin şcolile României, nu doar ale Gorjului cu siguranţă credinţa, bunătatea şi românismul nu vor pierii.

Biroul directorilor prieteni
Picasem mai devreme din pat, nu doar datorită vârstei de bunicuţ pe care-o am. Ştiam, din timp, că bunul meu prieten Theodor-Doru Dădălău îmi propusese, iar eu acceptasem pe loc, cu plăcere să particip la o manifestare de suflet, de credinţă şi bunătate omenească, la ora 10,00, în incinta Liceului Teologic. Ajuns ceva mai înainte de ora anunţată la, hai să spun, biroul veşnic deschis – pentru toată suflarea profesorală şi chiar pentru elevi – al celor doi directori ai liceului, am mai stat la taifas. După îmbrăcămintea de culoare neagră, mi-am dat seama uşor că primul interlocutor este preot. Şi nu orice fel de preot şi chiar directorul liceului, dr. Nicuşor Popescu, un învăţat într-ale teologiei şi literaturii. Cel puţin. Unul căruia, din greşeală sau cu intenţie, cu vreo două săptămâni înainte, un răufăcător îi palmase nişte documente proprii şi personale. Inclusiv întreg textul lucrării de doctorat, pare-se, dacă nu mă înşel despre prea puţin cunoscutul şi pe nedrept uitatul Mitropolit Nifon. Despre perioada când funcţionase ca preparator la Facultatea de Teologie a Universităţii din Craiova, apoi ca preot Paroh în satul gorjean de baştină şi alte preocupări ştiinţifice ori profesionale – ca manager al unui liceu cu profil teologic din Târgu-Jiu – promit să vorbesc într-un viitor interviu cu şi despre domnia sa, antamat pentru începutul anului 2013. La fel, şi colegul de birou al domniei sale, prof. Gheorghe Beregui – director adjunct, mi-a produs o altă mare plăcere să-l cunosc. Mi-a vorbit cu multă pasiune despre greutăţile întâmpinate în perioada sa de directorat, fără a se percepe nici măcar cea mai mică urmă de resentimente faţă de schimbarea sa din funcţie. Câtă candoare şi colegialitate am perceput a fi între cei doi colegi de birou şi de echipă mi-aş dori să existe în toată societatea românească. De jos până sus ori invers. Cum vreţi s-o luaţi.

Tradiţii şi obiceiuri din bătrâni
Era cât pe-aici să uit şi făceam un mare păcat. Cu o zi înainte, Liceul Teologic „Sfântul Nicodim”, Asociaţia “VASILIADA”, Protoieriile Târgu-Jiu Nord şi Sud oferiseră, de la ora 17,30, spectacolul “TRADIŢII ŞI OBICEIURI DIN BĂTRÂNI”, prilejuit de sărbătoarea Naşterii Domnului la Centrul Militar Gorj, din Târgu-Jiu. În programul spectacolului nu au lipsit colinde interpretate de Corul Preoţilor din cele două protoierii şi de Corul Liceului, piesa de teatru religios – VICLEIMUL – şi poezie religioasă. Firesc, cei care nu au participat la acest superb spectacol de spiritualitate românească – creştinească au avut numai de pierdut.

Gorjeanul George Brăiloiu, pe post de Binefăcător !
Domnul director adjunct prof. Gheorghe Beregui m-a lămurit că Proiectul Educaţional MAGIA CRĂCIUNULUI, ajuns la ediţia a IV-a, se derulează numai şi numai datorită sponsorului George Brăiloiu, gorjean de origine şi patron al firmei KDF ENERGY. În cei trei ani precedenţi, George Brăiloiu a pus la dispoziţia Liceului Teologic Târgu-Jiu, de fiecare dată, câte 100 milioane de lei vechi. Ştiind prea bine cum e cu viaţa şi cu rata inflaţiei – cum ar veni, ce-ai cumpărat anul trecut cu banii aceia mulţi nu mai reuşeşti în 2012 – binefăcătorul care-a burduşit sacoşele copiilor – omul de afaceri George Brăiloiu -, cu bună ştiinţă şi din proprie iniţiativă a ridicat suma acordată ca sponsorizare la 150 milioane de lei vechi.

Geograful prof. Boltaşu, ca Moş Crăciun veritabil
Tot de la directorul adjunct prof. Gheorghe Beregui am mai aflat că doamna profesor Rodica Brăiloiu este sora acestui om ales de Dumnezeu să producă bucuria din Ziua în care Moş Crăciunul era profesorul de geografie George Boltaşu. De obicei, la asemenea manifestări e o mare neorânduială. Nici vorbă de aşa ceva la Liceul Teologic, unde fiecare ştia ce are de făcut. Pe mine m-au impresionat extraordinar corurile de copii – băieţi şi fete -, unele dirijate, cum a fost cazul profesoarei Angelica Mirea, altele nu. Şi abia după ce-i cântau colinde şi pricesne Moşului Crăciun acesta le înmâna punga cu cadouri ce i se cuvenea. Iar Moşul Crăciun a avut răbdare, nu glumă. Să oferi cadouri la cei peste 760 de elevi – din clasele I-VIII şi Liceul Teologic, plus o grădiniţă şi copiilor cadrelor didactice este o treabă deloc uşoară. Poate că voi reveni asupra Proiectului MAGIA CRĂCIUNULUI, dar am preferat o relatare reportericească în locul unei expuneri mai seci. Deşi nici aceea nu strica, fiind o pildă demnă de a fi preluată şi de alte comunităţi şcolare.
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here