Riscă pușcăria pentru 140 de lei

668

Un bărbat de 47 de ani, din municipiul Motru, se poate lăuda cu un cazier bogat. Motreanul este la un pas de a ajunge din nou în spatele gratiilor după ce a fost condamnat, înainte de Paște, la aproape 2 ani de închisoare pentru furt calificat.

Lucian Marian Buliga a comis infracțiunea în stare de recidivă postcondamnatorie. În Ajunul Crăciunului din 2018, bărbatul a intrat într-un magazin de unde a sustras o sticlă de whisky, marca J&B, pe care a ascuns-o în geacă. De pe un alt raft a sustras șase pungi cu cafea, pe care le-a pus într-o plasă, după care a mers către ușa de intrare, așteptând un moment prielnic să iasă din magazin.
Pentru că și-a dat seama că poate fi identificat ușor de angajații magazinului, bărbatul a ascuns plasa cu cafea între două rafturi, după care s-a deplasat în zona casei de marcat și de pe o etajeră, din spatele casierului, a sustras patru pachete de țigări.
La scurt timp, Buliga a părăsit market-ul, ieșind pe ușa de acces clienți, prejudiciul fiind estimat la 140 de lei. Vizionând camerele de supraveghere, șefii magazinului au aflat că bărbatul este recidivist și a mai sustras bunuri din magazin.
La audieri, bărbatul a spus că în ziua respectivă a jucat la păcănele suma de 1.800 de lei și a consumat băuturi alcoolice. De nervi, a intrat în magazin pentru a face rost de băutură.

Cazier infracțional bogat
Fișa de cazier a inculpatului este una bogată, acesta având numeroase cauze atât pe rolul parchetelor, cât și pe rolul instanțelor de judecată.
În februarie 2016, bărbatul a fost liberat condiționat, cu un rest de pedeapsă de 376 zile.
Având în vedere perseverența infracțională a inculpatului, pedepsele aplicate anterior neatingând scopul pedepsei, instanța a apreciat că se impune condamnarea motreanului la închisoare cu executare. Pedeapsa a fost stabilită la 1 an și 10 luni închisoare.
„În baza art. 396 alin. 1 C. proc. pen. condamnă inculpatul Buliga Lucian Marian, la pedeapsa de 1 an şi 4 luni închisoare pentru infracțiunea de furt. Constată că prin sentinţa penală cu nr. 34 din 01.03.2021 a Judecătoriei Motru, rămasă definitivă prin neapelare la data de 17.03.2021, a fost condamnat inculpatul Buliga Lucian Marian la pedeapsa rezultantă de 10 luni închisoare. (…) În baza art. 38 alin. 1 C. pen constată că infracțiunea din prezenta cauză este concurentă cu infracțiunile pentru care inculpatul a fost condamnat prin sentinţa penală cu nr. 34 din 01.03.2021 a Judecătoriei Motru rămasă definitivă prin neapelare la data de 17.03.2021. Descontopeşte pedeapsa rezultantă aplicată inculpatului prin sentinţa sentinţa penală cu nr. 34 din 01.03.2021 a Judecătoriei Motru, rămasă definitivă prin neapelare la data de 17.03.2021, de 10 luni închisoare (…) și contopeşte pedepsele cu închisoarea aplicate inculpatului Buliga Lucian Marian, urmând să se aplice pedeapsa cea mai grea de 1 an şi 4 luni închisoare, la care se adaugă 1/3 din celelalte pedepse aplicate, respectiv, sporul de 6 luni închisoare, urmând ca inculpatul Buliga Lucian Marian să execute pedeapsa finală de 1 an şi 10 luni închisoare”, a decis Judecătoria Motru.
Instanța a admis acţiunea civilă formulată de SC GHIOCELA PROD COM SRL Motru şi l-a obligat pe bărbat la plata sumei de 140 lei, reprezentând contravaloarea prejudiciului provocat.
Sentința pronunțată pe 27 aprilie poate fi atacată cu apel.
IRINA IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here