Rezultate dezastruoase la sesiunea de toamnă a Bacalaureatului

142

Sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat nu pare să fi fost luată în serios de către candidaţi, lucru demonstrat şi de rezultatele dezastruoase înregistrate de aceştia. Doar 14,62% dintre cei 1977 de candidaţi care au susţinut Bacalaureatul în cea de-a doua sesiune au şi reuşit să promoveze examenul, majoritatea cu medii între 6 şi 7. Cea mai mare medie înregistrată la nivelul judeţul Gorj este 8,3.

Rezultatele parţiale ale examenului de Bacalaureat, sesiunea august – septembrie 2013, s-au afişat ieri în toate centrele de examen. Rezultatele s-au dovedit însă a fi de-a dreptul dezastruoase, judeţul Gorj situându-se sub media pe ţară în privinţa promovabilităţii examenului de Bacalaureat. Dintre cei 1977 de candidaţi care au susţinut examenul, doar 14,62% au reuşit să o obţină cel puţin media 6. „La sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat s-au înscris 2403 candidaţi dar s-au prezentat doar 1977, adică 82%, dintre aceştia. Dintre cei 1977 de candidaţi prezenţi, 289 (14,62%) au reuşit să obţină media de promovare a examenului (cel puţin 6)”, a declarat inspectorul şcolar general adjunct Marius Badea. La nivelul judeţului Gorj, nu s-a înregistrat nicio medie de 10. Majoritatea candidaţilor (247) au promovat examenul cu medii între 6 şi 7. Alţi 30 de candidaţi au obţinut medii între 7 şi 8, iar doi elevi au reuşit să promoveze examenul de Bacalaureat cu medii peste 8. De altfel, cea mai mare medie înregistrată la nivelul judeţului Gorj a fost 8,3 şi a fost obţinută de un candidat de la Liceul Tehnologic Turceni.

Licee cu promovare 0
La nivelul judeţului Gorj există şi licee unde nu au promovat nici unul dintre candidaţii înscrişi. La Baia de Fier, de exemplu, nici unul dintre cei 5 candidaţi care au participat la sesiunea de toamnă a Bacalaureatului nu au reuşit să promoveze examenul. La fel stau lucrurile şi în cazul candidaţilor de la Liceul Tehnologic Bustuchin, Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu”, Colegiul Naţional „Spiru Haret” şi Liceul Tehnologic Roşia de Amaradia. La Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu, în schimb, ambii candidaţi înscrişi la sesiunea de toamnă a Bacalaureatului au reuşit să promoveze examenul, ceea ce face ca procentul de promovabilitate să fie de 100%.

Promovabilitate scăzută la BAC
Nu numai candidaţii din Gorj au obţinut rezultate slabe la examenul de Bacalaureat. La nivel naţional, puţin peste 20% dintre absolvenţii de liceu care au susţinut examenul de bacalaureat 2013, sesiunea de toamnă, au reuşit să promoveze examenul. Procentul cel mai ridicat de promovare a examenului de bacalaureat, sesiunea august – septembrie, a fost înregistrat, înainte de rezolvarea contestaţiilor, în judeţele Arad – 35,9%, Tulcea – 31%, Buzău – 30,9 şi Suceava – 30,4%. În toate celelalte judeţe procentele s-au situat sub 30%, cele mai mici fiind în judeţul Ilfov – 9,8%, Constanţa – 12,3%, Vâlcea – 13% şi Ialomiţa – 13,7%. Nici unul dintre candidaţi nu a obţinut media 10.

Contestaţiile, ultima speranţă
Ultimă speranţă a candidaţilor care nu au reuşit să promoveze examenul de Bacalaureat o reprezintă contestaţiile. Ei au avut ieri patru ore la dispoziţie pentru a contesta rezultatele obţinute. Soluţionarea contestaţiilor va avea loc între 3 şi 4 septembrie, iar rezultatele finale vor fi făcute publice joi, 5 septembrie. De abia atunci candidaţii vor afla dacă, în urma reevaluării lucrărilor, au primit sau nu note mai mari.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here