Rezistența la antibiotice, în atenția specialiștilor

647

Abuzul de antibiotice a condus, în ultimii ani, la înmulțirea cazurilor de rezistență la aceste tratamente. Specialiștii atrag atenția că omenirea riscă să se întoarcă la era dinaintea penicilinei, dacă națiunile cele mai dezvoltate nu cooperează pentru a combate amenințarea pe care o reprezintă bacteriile rezistente la antibiotice și nu sunt găsite mijloacele pentru a finanța cercetarea într-o medicină nouă.

Miniștrii sănătății din G20 s-au reunit la Berlin în zilele de 19 și 20 mai. Cu această ocazie, ministrul Sănătății din Germania a spus că este nevoie de mai multă colaborare pentru a minimiza riscul reprezentat de posibile pandemii. Antibiotice ca penicilina sunt printre cele mai mari progrese medicale din istoria omenirii, permițând tratarea a nenumărate infecții bacteriene care înainte însemnau întotdeauna o condamnare la moarte. Dar decenii de supra-prescripție, de exemplu pentru a accelera înmulțirea și creșterea animalelor sau pentru a trata boli umane împotriva cărora antibioticele nu au efect, au condus la dezvoltarea unor tulpini rezistente ale multor bacterii. Un raport al Uniunii Europene de anul trecut a constatat că noi tulpini rezistente de bacterii au fost responsabile pentru mai mult de 25.000 de decese pe an doar în blocul celor 28 de națiuni, conform Agerpres.

Dr. Moisescu: „Antibioticul se dă doar la recomandarea medicului!”
Abuzul de antibiotice a devenit o obişnuinţă şi în judeţul nostru. În ultima perioadă s-a atras atenţia asupra pericolului la care se expun cei care consumă frecvent antibiotice, însă chiar şi aşa sunt persoane care tratează şi o simplă răceală. Medicii reamintesc că, antibioticele nu acţionează pe virusuri, iar reacţiile secundare sunt mai mari decât beneficiile. Ele se folosesc doar atunci când se constată suprainfecţie bacteriană. “Metabolizarea antibioticelor se face în ficat. Dată fiind toxicitatea acestor medicamente, administrarea haotică a lor va conduce la insuficienţă hepatică şi aşa ne trezim la 30 de ani cu hepatită toxică medicamentoasă. Solicit farmaciștilor să nu mai elibereze antibiotice fără rețetă de la medic. Este o rugăminte pentru farmaciști. Eu am spus-o de nenumărate ori şi o repet: antibioticul trebuie luat doar la recomandarea medicului”, subliniază Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie (APMF) Gorj.
Consumul de antibiotice în infecţiile virale nu o să ajute la tratarea acestora, ci dimpotrivă, ar putea înrăutăţi starea pacientului cauzând efecte secundare. Acestea distrug flora bacteriană din intestin şi pot da alergii copiilor. Antibioticele folosite excesiv pot face ca bacteriile să devină rezistente la antibiotice, iar când infecţia va fi una microbiană, acestea nu vor mai lupta împotriva bacteriei. Medicii continuă să atragă atenţia cetăţenilor asupra pericolului care îi paşte pe cei care iau antibiotice fără a avea recomandarea unui medic.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here