REVOLTĂTOR! La 90 de ani, trăiește dintr-un venit de doar 44 de lei, lunar. AJPIS i-a tăiat și ajutorul social!

1467

Statul român garantează un venit minim, ca formă socială, pentru familii și persoane singure, însă legea impune unele condiții pentru acordarea acelui venit, iar unele persoane pierd și acea brumă de bani, în jur de 140 de lei, considerată de subzistență, pentru că au un petic de pământ pe care oricum nu-l pot munci. Un bătrân din comuna Bengești-Ciocadia trăiește cu doar 44 de lei pe lună, primiți pentru munca din timpul stagiului militar, fără nici un alt venit, iar ajutorul social, pe care autoritățile locale i l-au acordat, i-a fost suspendat de Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Gorj din cauză că are mai puțin de jumătate de pogon de pământ peste ce este prevăzut în lista cu bunurile ce conduc la excluderea acordării ajutorului social.

Povestea lui nea Traian, un bătrân de 90 de ani din Bengești-Ciocadia, este una cât se poate de tristă și a sensibilizat-o până la lacrimi pe o consăteancă a sa care l-a recunoscut într-unul din saloanele spitalului din Târgu-Jiu, după ce nonagenarul suferise o intervenție chirurgicală. ,,Ce om a fost la viața lui…Cel mai harnic, cel mai comic, cel mai săritor la nevoie, cel mai respectuos OM din satul Ciocadia. Azi am plâns pentru el deoarece acest Om se întreba: <>”, a scris femeia pe contul său de pe o rețea de socializare, întrebându-se cum poate trăi un om cu o sumă atât de mică.
44 de lei! Atât e venitul lunar al lui nea Traian. Adică 1,5 lei pe zi. O pâine! Banii reprezintă o compensație pentru cele nouă luni muncite în vremea cât a fost militar. Cam 5 lei pentru fiecare lună lucrată. ,,Nu are pensie, are numai o indemnizație, pe o lege specială, pentru detașamentele speciale de muncă. Adică, la timpul armatei a făcut parte dintr-un detașament special care desfășura munci grele. Se plătește o indemnizație de 5 lei pentru fiecare lună lucrată și se actualizează în acest an…”, au precizat reprezentanții Casei Județene de Pensii Gorj.După intervenția chirurgicală, nea Traian e în convalescență, dar nu mai poate munci. A avut probleme cu hernia. Nu-i mai rămâne decât să aștepte actualizarea indemnizației. Poate i se mai adaugă câțiva lei în plus. Altă opțiune nu există. Anul trecut, cei de la AJPIS i-au tăiat și ajutorul social. Are 40 de ari de teren, cu 20 mai mult decât permitea legea pentru a încasa așa numitul venit minim garantat de 140 de lei.
,,Îl știu pe nea Traian. A avut ajutor social până anul trecut. Au venit cei de la AJPIS și au dispus să i se suspende. Are cu 20 de ari mai mult, peste ce prevede legea. Nu e singurul caz. Unei bătrâne i-au suspendat ajutorul pentru că avea cu 7 ari mai mult. Una e să ai 35 de ani și să poți să muncești și alta e la 90 de ani…Cam asta e: unii cu pensii de sute de milioane, alții cu 44 de lei”, a declarat primarul comunei Bengești-Ciocadia, Victor Geogia. Luna trecută, în Gorj, aproximativ 1% din populația județului a încasat ajutor social. Mai exact, 3.548 de persoane din 359.883, iar 99 de beneficiari au fost suspendați de la plată. Suma totală plătită pentru ajutoare sociale a fost de 795.923 de lei.
Claudiu Matei

1 COMENTARIU

  1. Asta nu a lucrat cu acte, nu a platit impozit, CAS, chiar niciodata in lunga-i viata? Daca e asa, ce vreti?! Sa il infieze cetatenii, comunitatea, Bugetul de Stat? Atat a contribuit, conform legii, atat primeste, ca majoritatea cetatenilor romani! Nu toti, bineinteles, unele categorii priofesionale fiind pe nedrept foarte favorizate! Daca nu va place, dragi ziaristi, luati-l voi in ingrijire, ca probabil nici nu e pretentios.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here