Un paradox care se întâmplă doar în România: în timp ce Guvernul se pregătește să adopte Ordonanța decarbonizării, Complexul Energetic Oltenia funcționa, luni după-amiază, cu toate grupurile energetice disponibile și furniza mai mult de un sfert din energia electrică a țării. Practic, dacă energia produsă pe bază de cărbune ar dispărea, la acest moment din Sistemul Energetic Național, așa cum s-a angajat statul român în fața Comisiei Europene, ca prim ,,element de reformă al Componentei C6. Energie, din cadrul Pilonului I. Tranziția verde al Planului Național de Redresare și Reziliență”, România ar trebuie să importe 1.800 de MW, în lipsa altor resurse de producere a acestora.
Șapte grupuri energetice ale termocentralelor CE Oltenia erau în funcțiune, luni, la orele 16,55: trei la Termocentrala Rovinari, două la Turceni și câte unu la Ișalnița și Craiova II.
CEO furniza în SEN, la acea oră, 25,31% din energia produsă în România, situându-se pe locul al doilea, după Hidroelectrica, în rândul producătorilor de energie. Trebuie spus că, media de funcționare a CEO a fost de maximum 4 – 5 grupuri energetice cu care compania a fost introdusă în SEN, în decursul acestui an. Luni, compania energetică funcționa cu toate grupurile disponibile, în condițiile în care grupul 5 de la Rovinari se află în modernizare, grupul 4 Turceni este în reparație anuală, timp de trei săptămâni, grupul 2 de la Craiova II se află și el în modernizare, adică se efectuează lucrări la instalația de denoxare, iar grupurile 3 Turceni și 8 Ișalnița au fost închise la finele anului trecut, potrivit calendarului asumat în Planul de restructurare al companiei.
În acest context, trebuie amintit faptul că Ministerul Energiei a pus în dezbatere publică un proiect de act normativ privind decarbonizarea sectorului energetic, iar Guvernul s-a obligat să adopte până la data de 30 iunie 2022 cadrul legal privind decarbonizarea sectorului energetic, prin care se stabilește data limită pentru încetarea producerii energiei electrice pe bază de lignit și huilă, calendarul retragerii din exploatare a capacității totale instalate pe bază de lignit și huilă și calendarul de închidere a carierelor de lignit și a minelor de huilă.
Claudiu Matei