Revoltaţi – Oamenii de cultură din Gorj îi pregătesc o scrisoare lui Ovidiu Popescu

139

Ovidiu popescuO persoană importantă din primăria municipiului Târgu Jiu întreba dacă s-ar fi certat cineva cu directorul Ovidiu Popescu, mai marele peste Centrul „Brâncuşi”? Eu, unul, n-aveam cum. Nu l-am întâlnit şi nici nu-mi doream aşa ceva. Precum şarpele de care glăsuia Domnu’ Tudor, singur a ieşit la drumul mare. Dar să relatăm secvenţe din trecut şi din tristul viitor.

„Brâncuşiana” – mărul discordiei

Însuşi Măria Sa, Ovidiu Popescu, se lăuda că, în 2012, face economii şi ar fi mutat „Brâncuşiana” la Peştişani, împreună cu autorităţile de acolo. Deranjat, am luat poziţie spre a lămuri lucrurile. Ce s-a făcut – Mica „Brâncuşiană”cu universitarii Ion Mocioi şi Moise Bojincă, în 18 februarie – şi ce se va mai face la Hobiţa şi Peştişani, în 16 martie, când Fundaţia „Casa Brâncuşi-Hobiţa” a stabilit să se desfăşoare Simpozionul Naţional „Brâncuşiana” – 2012 nu este meritul lui ori al vreunui „oficial” din Peştişani. Atunci când vor fi prezenţi academicienii Eugen Simion şi Dumitru Radu Popescu. Se fac demersuri spre a fi invitat şi Mitropolitul Olteniei, ÎPS dr. Irineu. Individul n-a reacţionat la apariţia declaraţiei sale mincinoase din Gorjeanul, ci la poziţia corectă a unui membru al Consiliului Director al fundaţiei. Enervat, a început să dea telefoane de discreditare. Aplecând prea mult urechea la un fost urechist din vremurile inchizitoriale ante-decembriste, ovidel p. răspândea zvonul că aş avea niscaiva probleme. Ba chiar, curajos din fire, semna elucubraţiile pe forumuri.

S.O.S.! din partea Doamnei Sorana Georgescu-Gorjan

Distinsa Doamnă Sorana Georgescu-Gorjan este unul dintre cei mai autorizaţi experţi de artă şi brâncuşiologi nu doar din România. Blândă şi cu relaţii internaţionale, câştigate prin valoare şi bun simţ, deţine şi cea mai completă Arhivă Brâncuşi din România. Întâmplător sau nu, cam tot în ultima lună de zile, nişte hakeri i-au spart e-mail-ul, furându-i toată banca de date şi contacte. Încă nu se ştie de către cine şi cu ce scop. Sau scopurile se pot bănui. Faptul că inamicul public numărul unu al lui Brâncuşi – binecunoscutul Radu Varia a fost văzut prin Bucureşti, inclusiv la Academia Română, împreună cu directorul Ovidiu Popescu ar putea fi pusă şi pe seama întâmplării. Că de, nici măcar marxismul nu exclude întâmplarea. Ca un SOS!, distinsa Doamnă Sorana Georgescu-Gorjan m-a anunţat de schimbarea adresei pe internet. Deie Domnul ca pierderea, ori mai precis pierderile să nu fi ajuns pe mâini criminale. Nu mergem cu bănuielile prea departe, dar asidua prietenie şi curtea de care se bucura din partea Directorului Ovidiu Popescu sunt certe. Vorba ceea: „Fereşte-mă Doamne de prieteni, că de duşmani mă feresc eu!”

Mesaje deloc încurajatoare

Mi se transmite, pe e-mail, de intenţia unor oameni de cultură din România pentru redactarea şi semnarea unei Scrisori deschise Pro-Brâncuşi. Normal, anti Ovidiu Popescu. Cer lămuriri, iar prof. dr. Zenovie Cârlugea răspunde: „Nu eu am luat hotărârea să o fac. Va circula prin presă(…) Nu ştiu cine îl ţine bine înfipt acolo pe O.P., dar ne-a dezamăgit pe toţi. Acum, după cum au anunţat la spectacolul de duminică seara, se concentrează pe deplasarea la Paris! Vor lua cu ei şi trupa de balet care a susţinut un program în seara aceea… Cu banii ăştia ar reface membrana de aluminiu de pe Poarta Sărutului, prin care se prelinge apa.” Anterior, acelaşi prof.dr. Zenovie Cârlugea, membru al Comisiei de Cultură(consultative) a primarului dr.ing. Florin Cârciumaru mi se mai adresase: „Vai de Ansamblul Brâncuşian, ce management catastrofal are!!! Un lucru e clar: acest O.P. habar nu are de situaţia în care se află! Chiar nu ştie nimic ce să facă acest om??? (se pare că numai Doamna Sorana îl acceptă…)

Secretul care va deveni public – Scrisoarea!

Un alt mesaj conţine unele chestiuni mult mai dure: „Vă spun un mic secret care va deveni public: Brâncuşiologii şi iubitorii lui Brâncuşi din ţară vor da cât de curând o Scrisoare de dezavuare a celor îndrituiţi să se ocupe de Brâncuşi, la Târgu Jiu, şi nu o fac… Voi semna cu toată hotărârea de a schimba ceva în această nesuferită situaţie… Cine îşi bate joc de Brâncuşi îşi bate joc de Cultura Română!” Acum, noi am făcut publică o stare de fapt viitoare. Şi cumplită pentru acela care s-a lăudat că el „Va externaliza activitatea Centrului Brâncuşi la Paris!” Unde. Se pare, însă că, sigur, Consiliul Local i-ar fi aprobat lui O.P. cei 6.500 de euro necesari pentru deplasarea la Paris. Cum s-ar zice, „ştie tot satul ce nu ştie bărbatul!” Mă refer la acele voci autorizate din fruntea primăriei, care neagă acest proiect şi mai ales suma, care-i numai estimativă. Ea ar putea creşte!

Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here