Revista Sămănătorul, lansată la Ţicleni

285

Asociaţia Regională pentru Dezvoltare Rurală (ARDR), în parteneriat cu Fundaţia Judeţeană pentru Tineret Gorj şi în colaborare cu Asociaţia Regională pentru Dezvoltare Durabilă Ţicleni, au lansat primul număr al revistei literare Sămănătorul.

Lansarea a avut loc ieri în cadrul inaugurării Biblionet-ului la Ţicleni, la Biblioteca publică „Nicolae Diaconu”. Evenimentul s-a desfăşurat la orele prânzului, în prezenţa autorităţilor locale şi judeţene, dar şi a reprezentanţilor Bibliotecii Judeţene „Christian Tell”.

Site-ul principal „Semănătorul” (http://www.semanatorul.ro/) este un ghid spre un grup important de reviste culturale, biblioteci şi pagini web cu caracter documentar în format electronic, care se adresează românilor de pretutindeni. Articolele sau cărţile online sunt susţinute de către scriitori consacraţi sau nu, condeieri anonimi sau începători, în intenţia de a reînvia un curent ideologic şi literar de felul celui constituit la începutul secolului XX în jurul revistei „Sămănătorul” (1901 – 1910).

Datorită interesului deosebit faţă de această iniţiativă, site-ului principal „Semănătorul” i s-au asociat ulterior noile site-uri şi subsite-uri „Semănătorul – Editura online” (în iulie 2008, site aparte), „Semănătorul – Audio-video” ca sprijin multimedia pentru autorii şi colaboratorii revistelor ARP şi recent, site-ul Brâncuşi, realizat la cererea unor cititori, marele sculptor fiind un mare semănător de concepţii artistice şi stilistice, care zăceau latent în cutumele poporului nostru fără a fi valorificate şi promovate în arta mondială. Sămănătorul a fost o revistă literară săptămânală, concepută de către George Coşbuc şi Alexandru Vlăhuţă şi care a apărut la Bucureşti, între 2 decembrie 1901 şi până la 27 iunie 1910 fără întrerupere. A jucat un rol important în viaţa literară a vremii şi a constituit catalizatorul pentru înfiinţarea curentului ideologic şi literar care i-a purtat numele – Sămănătorismul.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here