Practicanţii de minifotbal din Gorj sunt puşi la grea încercare în această perioadă, când toate competiţiile de profil au fost suspendate. Inclusiv fotbaliştii din eşaloanele inferioare duc dorul jocurilor de pe terenul sintetic, iar unii antrenori au admis că meciurile de minifotbal contribuiau la pregătirea fizică a sportivilor din ligile 4 şi 5. În Complexul Sportiv Dolce Vita, jocurile se desfăşurau la foc automat, de aceea toţi cei angrenaţi în fenomen îşi pun întrebarea dacă întrecerile organizate pot fi terminate la timp. Preşedintele ACS Minifotbal Gorj, Cosmin Iosu, a dat asigurări că toate competiţiile pot fi finalizate, iar grupurile de lucru de la nivelul Federaţiei de Minifotbal din România au în vedere toate scenariile. Mai mult, la Târgu-Jiu ar urma să se joace meciurile contând pentru Campionatul Regional Sud-Vest. Competiţia era programată în perioada 5-7 iunie, şi va aduna la start cele mai bune echipe din regiune.,,E clar că toată lumea îşi doreşte să facă mişcare, nu numai practicanţii de minifotbal. Noi, ca organizatori, ne dorim să ne continuăm competiţiile. Cu cât mai repede se va întâmpla acest lucru, cu cât mai bine. Ţinem legătura, zi de zi, cu cei de la Federaţia de Minifotbal, şi aşteptăm cu nerăbdare data de 15 mai ca să vedem ce înseamnă relaxarea măsurilor. Să sperăm că se va permite şi organizarea de activităţi sportive, pentru că ştiţi foarte bine că noi, la Târgu-Jiu, ne-am depus candidatura pentru a organiza Campionatul Regional Sud Vest. Deocamdată, aşteptăm. Suntem în câteva grupuri de lucru organizate de Federaţie şi lucrăm la viitoarele regulamente. În ceea ce priveşte competiţiile, ne-am făcut câteva planuri şi ne putem încadra să terminăm sezonul, să jucăm toate meciurile restante. Să sperăm că după 15 mai putem să facem un plan fiabil. Noi vrem să terminăm toate competiţiile, 100%. Fie că vorbim de Liga 1, Liga 2 sau competiţiile de tip cupă, pe care nu am reuşit să le începerm, şi aici vorbim de Cupa Liceelor sau Cupa Old Boys. Sper să terminăm aceste întreceri, aşa cum ne-am propus. Nu ne-am gândit încă să modificăm formatul sau să aducem schimbări în numărul de etape, pentru că toate echipele au plecat la start cu o anumită idee, cu o anumită strategie, şi noi am vrea să jucăm pe teren toate meciurile care au mai rămas de disputat”, a declarat Cosmin Iosu pentru Cotidianul ,,Gorjeanul”.
Oficialul de la minifotbal a recunoscut că există şi posibilitatea ca întrecerile să nu poată fi reluate, dar speră ca, în cel mai rău caz, anumite competiţii să fie doar decalate.
,,Cu siguranţă, riscul există. Pandemia este încă o necunoscută pentru ţara noastră, în sensul că nu se ştie exact când se termină şi ce ni se va permite să facem ca organizatori de evenimente. Este foarte greu de prognozat, dar, cum spuneam, aşteptăm noi reglementări legate de competiţii şi viaţa publică, şi în funcţie de acestea, ne repliem şi vedem ce planuri de rezervă sunt. Cu siguranţă, anumite competiţii nu vor fi terminate la timp, nu vorbim numai de noi, se va întâmpla în toată România. În funcţie de cum reuşim să le ducem la bun sfârşit, sunt sigur că şi calendarul competiţional la nivel regional şi naţional va fi decalat, astfel încât să fie organizate turneele după finalizarea competiţiilor locale”, a spus Iosu.Şi organizatorii de la Dolce Vita au fost asaltaţi cu telefoane de la reprezentanţii echipelor angrenate în competiţiile pe care le găzduiesc. ,,Toată lumea este nerăbdătoare să înceapă. Până la urmă, starea de urgenţă şi recomandările de a sta în casă, indiferent de modul în care ne petrecem timpul liber, produc o oarecare stare de nervozitate şi de nerăbdare. Sunt sigur că şi iubitorii şi practicanţii de minifotbal sunt în aceeaşi situaţie şi îşi doresc să revină pe teren, să îşi revadă colegii, să fie în acelaşi cadru de până acum, cu coechipierii şi adversarii. Am primit nenumărate semnale legate de când şi cum începem sau cum va arăta ultima parte a sezonului. Îi asigurăm pe toţi că facem eforturi să ne ducem competiţiile la capăt, aşa cum le-am prognozat la început de sezon. Îi rugăm să fie răbdători, pentru că, acum, cel mai important este să avem grijă de sănătatea noastră”, a afirmat Iosu.
Testări şi la minifotbal?
Autorităţile centrale au avansat posibilitatea ca, în sportul profesionist, revenirea echipelor la antrenamentele colective să se facă doar după ce jucătorii formaţiilor respective au fost testaţi pentru depistarea COVID-19. Deşi nu există un act oficial în acest sens, testările ar urma să fie periodice, iar costurile verificărilor vor fi suportate, cel mai probabil, de cluburile la care sportivii sunt legitimaţi. Cosmin Iosu spune că la minifotbal încă nu s-a luat în calcul acest scenariu, dar ar trebui făcute testări masive, pentru că în ţară există foarte mulţi practicanţi.
,,Încă nu au fost discuţii legate de acest aspect. Probabil, dacă se va ajunge acolo, se va ajunge ca obligativitate. Dacă va fi necesar să facem asta înainte de a relua competiţiile, cu siguranţă, vom căuta soluţii. Într-adevăr, nu ştim ce înseamnă costurile sau când, unde şi cum se vor face. Observăm că aceste teste se fac destul de greu şi în perioada actuală. Gândiţi-vă ce ar însemna să testezi atâţia jucători. La minifotbal sunt zeci de mii de practicanţi, este o operaţiune destul de amplă. E posibil să trebuiască ca aceste teste să le repeţi, fie de la etapă la etapă, fie o dată pe lună. Probabil, o să avem şi multe runde intermediare, aşa că este greu de anticipat ce se va întâmpla. Vom face eforturi astfel încât minifotbalul să se joace în continuare, să reziste şi să treacă prin această pandemie”, a precizat preşedintele ACS Minifotbal Gorj.La Dolce Vita, printre facilitățile oferite iubitorilor de minifotbal se află teren sintetic de calitate, balon presostatic încălzit pentru sezonul rece, vestiare cu dușuri și acces gratuit la saună, restaurant cu terasă, posibilitatea disputării de meciuri în nocturnă, asistență medicală. Comisia de Organizare a Asociației Club Sportiv Minifotbal Gorj a hotărât, în 12 martie 2020, suspendarea tuturor competițiilor oficiale organizate sub egida FMR.
Cătălin Pasăre