Revenirea economiei nu se va putea face pe baza exporturilor

179

baniRevenirea economiei româneşti nu se va putea face pe baza exporturilor şi trebuie să fie găsite resurse interne, având în vedere că pentru anul 2009 se estimează o scădere a comerţului global cu 12,2%, a declarat, Andreea Paul Vass, consilier al premierului interimar Emil Boc.

„Estimările arată că scăderea economiei globale va fi de 1,4-1,8%, dar ce este mai important este că prognoza arată o scădere a comerţului global, cifră revizuită de 12,2% în 2009, ceea ce înseamnă că nici în anul 2010 comerţul global nu va avea şanse de revenire semnificative. Asta înseamnă că modelul nostru de a ne baza revenirea economică pe export nu va sta în picioare, va trebui să ne bazăm pe surse prioritar interne şi alte mijloace pentru creşterea economică”, a spus ea la o dezbatere pe teme economice.
Pe de altă parte, Vass a arătat în schimb că în 2009, pentru prima dată în ultimii ani, România a înregistrat o creştere a competitivităţii de la lună la lună, raportat la costul unitar al forţei de muncă.
“Este un câştig al anului 2009 faptul că din luna martie creşterea productivităţii muncii a devansat costul unitar al forţei de muncă. Asta înseamnă că în 2009 a recurs la eliminarea balastului. Acest efort al mediului privat ar fi fost dublat şi de mediul public dacă aplicarea pachetului de măsuri de reformă instituţională pentru care guvernul Boc şi-a asumat răspunderea nu ar fi fost întârziată”, a afirmat ea.
În opinia sa, aplicarea legilor din pachetul legislativ va avea efect anul viitor, astfel că “efortul din mediul privat va fi dublat de cel din mediul public”.
Ea a prezentat în cadrul dezbaterii o parte din măsurile adoptate de Guvern în vederea diminuării efectelor crizei financiare, menţionând însă că efectele acestora se vor vedea anul viitor.
Printre măsurile prezentate au fost accelerarea procesului de absorbţie a fondurilor europene, simplificarea procedurilor pentru achiziţie publică, neimpozitarea profitului reinvestit, susţinerea producţiei pentru export prin garanţii şi contragaranţii, extinderea Programul Rabla, majorarea capitalui social al Fondului de Garantare al Creditului Rural, îmbunătăţirea legii investiţiilor şi de la 1 ianuarie 2010 înlocuirea impozitului minim cu impozitul forfetar pentru activităţi “în care evaziunea fiscală este greu de evaluat”- restaurante, saloane cosmetice.
Selecţie realizată după Mediafax de DANIELA SCAFEŞ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here