Revelaţia muzicii

445

Interdisciplinaritatea în viziunea muzicii, de Eugenia-Liliana Ştefănescu, te cucereşte încă de la primele pagini. Cartea, apărută la Editura Muzicală, Bucureşti, 2014, cu o copertă inspirată şi sugestivă creată de Romeo Tăbuş, ne anunţă încă din start că “Muzica este dirijorul corului format din toate celelalte discipline”. Deşi, iniţial, ai o oarecare reticenţă referitoare la acest “dirijor”, citind cartea, începi să fii de acord. Condiţiile grafice în care a apărut cartea sunt de excepţie, iar fotografiile, care însoţesc şi explicitează textul, sunt extrem de sugestive.
Talentul de scriitor al autoarei se vede în cuvântul înainte intitulat “Citiţi cartea  fără sfârşit”. Este un adevărat eseu despre artă, cultură şi imaginaţie.
Apoi urmează talentul ei pedagogic. Cum reuşeşeşte să-l ducă pe cititor prin lumi neştiunte, nebănuite şi totuşi atât de familiare unui cunoscător al muzicii! Deşi titlul te poate duce cu gândul la o carte greu de citit pentru nespecialişti, autoarea reuşeşte cu tact şi discreţie să te facă părtaş la secretele muzicii şi la interferenţa ei cu toate celelalte domenii ale vieţii, ale ştiinţei, ale culturii şi ale sufletului.  O carte documentată, scrisă de un dascăl cu har, cu dragoste de profesie. De aici şi până la a atinge toate aspectele sociale, economice, didactice, filozofice şi pot fi enumerate în continuare toate celelalte aspecte ale vieţii, nu a fost nevoie decât de pasiunea autoarei pentru ceea ce face zi de zi: educaţie.
Uneori este păcat să strici frumuseţea citirii textului unei cărţi cu comentarii. Mi-am asumat acest risc. Dar o fac cu plăcerea redării unui citat: “Cine cântă? Cântă marea, cântă vântul, cântă noaptea, cântă zarea, cântă plantele, cântă păsările, cântă greierii, cântă broscuţele, cântă delfinii, cântă întregul univers”. Ca s-o citez pe autoare.
Cartea, bogată în citate din marii gânditori ai antichităţii, poeţi şi muzicieni, este incitantă, dovedeşte o mare capacitate de sinteză şi de o manieră elegantă de expunere, este captivantă. Am să redau câteva citate care m-au fascinat. “Muzica este o lege morală. Ea dă suflet universului, aripi gândirii, avânt închipuirii, farmec tinereţii, viaţă şi veselie tuturor lucrurilor.
Ea este esenţa ordinii, înălţând sufletul către tot ce este bun, drept şi frumos” (Platon). “Muzica este un răspuns căruia nu i s-a pus nicio întrebare” (Nichita Stănescu). “Nici în lumea zeilor nu se găseşte ceva mai plăcut decât muzica” (Panciatantra)
După o primă lectură, simţi nevoia să o reiei, să reciteşti anumite pasaje, să meditezi. Citind această carte, devii mai bogat sufleteşte, şi merită!
Aurel Antonie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.