Revedere, la 59 de ani de la absolvirea Şcolii Pedagogice de învăţători din Tg-Jiu

455

liceu spiru haretDupă susţinerea examenului de diplomă ca învăţător în anul 1953 s-a stabilit ca absolvenţii claselor A şi B să ne revedem din 10 în 10 ani la fosta noastră şcoală care actualmente este denumită Colegiul Naţional Spiru Haret. Au avut loc revederile în anii 1963, 1973, 1983 şi revederea pentru anul 1993 nu a mai avut loc.

În luna mai 2003 în ziua 10, m-am dus la colegul meu Ghiţă Câlniceanu care era preşedinte al Sindicatului de Învăţământ din Tg-Jiu şi amândoi am stabilit să ne revedem cu colegii în ultima sâmbătă din luna mai la fosta noastră şcoală. Aşa că am dat telefoane colegilor să ştie de hotărârea pe care am luat-o şi colegul Ghiţă s-a dus să-i spună domnului profesor doctor. Gheorghe Gorun, director al Colegiului de la fosta noastră şcoală care s-a bucurat de ce am stabilit şi care a anunţat personal bucătăriei să vină sâmbătă la serviciu să ne pregătească mâncare pentru ziua festivă:

Tot colegul Ghiţă Câlniceanu a luat legătura cu un fotograf să vină să ne fotografieze pe scara din faţa şcolii unde a venit în mijlocul nostru pentru fotografie directorul Gorun. După ce s-a fotografiat am mers într-o sală de clasă unde am propus să citească tabelul nominal pentru clasa A colegul nostru profesorul Caie Dragotă iar pentru clasa B profesorul Ghiţă Câlniceanu care au rămas stabiliţi pentru toate revederile care vor urma, întrucât domnii noştri diriginţi Victor Andriţoiu şi Ion Dragomir, profesori care au trecut în lumea de apoi ca şi dragii noştri colegi în număr de 30 din cele două clase. Pentru cei decedaţi apele au murmurat, clopotele bisericilor au bătut neîncetat, sufletele noastre cei care am rămas în viaţă au fost îndoliate iar mormintele au fost acoperite cu lacrimi şi flori de durere şi de dor. Şi pentru distinsul nostru diriginte de clasa A, domnul profesor V. Andriţoiu care ne preda ca obiect limba română îmi permit să-i ofer următoarele versuri:

De domnul profesor Victor Andriţoiu elevii spun

Că a fost alături de noi fiind un profesor bun

Ne recomandă să citim multă lectură şi ne cerea

Să învăţăm că în viaţă ne ajută şi gramatica

Iar pentru profesor Ion Dragomir, care nouă cei de clasa A ne preda- psihologia iar celor de la clasa B le preda pedagogia şi le era diriginte, eu îi ofer şi dumnealui versurile:

Cu omenia ce o avea şi când ne preda ne-a pus pe fir

Distinsul nostru profesor Ion Dragomir

La lecţiile de psihologie

Sădea în noi şi omenie

Că era bun profesor şi sfătos

Şi cu glasul dânsului blând şi sfătos

Întotdeauna ne ademenea cu sfaturi bune

Ca să ajungem şi noi foştii elevi, dascăli de renume.

Toţi colegii ne-am bucurat că fostul meu coleg doctor Ilie Spineanu, medic primar chirurg, doctor în medicină care singur mie care i-am descoperit adresa din Bucureşti mi-a oferit un disc cu film la întâlniri cu colegii de şcoală.

Aşa cum am arătat mai la început, colegul nostru de la clasa A Caie Dragotă a dat citire tabelului cu colegii de la A, iar Ghiţă Câlniceanu tabelului cu colegii de la clasa B.

Promoţia de absolvenţi ai Şcolii Pedagogice de Învăţători din Tg – Jiu am prins vremuri destul de grele când ţara noastră era săracă datorită celui de-al II-lea Război Mondial când România a fost obligată să plătească Uniunii Sovietice pagube pentru ce a distrus războiul. Şi seceta a adus mari pagube agriculturii care a micşorat producţia vegetală care a avut efect dezastruos pentru noi elevii care eram la internat şi la cantina şcolii dimineaţa aveam ca raţie pentru mâncare o cană cu ceai, o bucăţică de marmeladă şi 200 grame de pâine. Mâncarea şi seara era foarte săracă şi o mai îmbunătăţeam, când venea agronomul Olaru şi ne mai lua să ducem tăvile cu mălai la bucătărie din care mai rupeam şi noi câte un colţişor şi-l ascundeam în buzunar, dar bucătăreasa Marioara s-a plâns că sunt rupte bucăţi din mălai şi porţiile ce se vor da la masă se micşorează.

Cu toate aceste greutăţi materiale profesorii noştri nu au făcut rabat pentru instruirea, educarea şi formarea deprinderilor de muncă intelectuală pentru care toţi le suntem recunoscători si greutăţile cu care ne-am confruntat nu ne-au îngenunchiat şi noi am îndeplinit tot ce ni s-a cerut ca să devenim adevăraţi profesionişti pentru meseria de educator şi instructor pentru elevii unde ne vom desfăşura activitatea.

Fiecare dintre noi când ni s-a dat cuvântul de colegii noştri Caie Dragotă şi Ghiţă Câlniceanu am vorbit despre viaţa ca elev în clasa şi despre cazarea în internat.

Când i s-a dat cuvântul fostului nostru coleg doctor Ilie Spineanu medic primar chirurg, doctor – în medicină, ne-a ţinut o lecţie foarte importantă despre sănătate spunându-ne ce alimente sunt dăunătoare şi cum să prevenim bolile. În timpul de peste o oră cât a vorbit i s-au pus tot felul de întrebări cum ar fi ce trebuie să mâncăm şi cum putem să ne ferim de boli, la care doctorul a dat răspunsurile corespunzătoare şi s-a bucurat foarte mult de întrebările puse de colegi. După ce s-a terminat cu răspunsurile date de colegii noştri care au fost citiţi după catalog, am mers la cantina şcolii unde ni s-a pregătit mâncarea pentru masa festivă. Dar datorită vremii cu ploi abundente, pe lângă cei care sunt bolnavi nu au venit mulţi care sunt sănătoşi. Sperăm ca în anul 2013 tot în ultima sâmbătă din luna mai când vom sărbători 60 ani de la absolvire să fie prezenţi mai muţi.

Eu le urez multă sănătate şi să ne revedem mulţi ani, urare pe care ne-a făcut-o şi distinsul director al Colegiului Naţional Spiru Haret profesor doctor Gheorghe Gorun.

Învăţător, Sandu Ciolacu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here