Reuniunea Satelor la Săpânța

548

SATELE UNITE ALE ROMÂNIEI – un proiect generos, pornit în anul Centenar, menit să continue în viitor, un proiect în care oricine se poate implica. În centrul proiectului sunt sătenii. Organizatorii (Consiliul Județean Mureș, în parteneriat cu Asociația Interculturală de Tradiții) doresc să încurajeze și să faciliteze inițiativele rurale pentru ca rezultatul acestora să fie un flux de vizitatori și un schimb economic. Doresc, în primul rând, să încurajeze sătenii să se implice activ, prin micro-evenimente autentice – deseori obișnuite – pe care le vor promova în cadrul proiectului.

Reuniunea Satelor are loc în perioada 18 – 19 august 2018 în Săpânța, Maramureș. Participă 800 de persoane de la nivel național, dintre care Gorjului îi sunt alocate 20 de locuri. Vor fi prezente cinci perechi de dansatori din cadrul Ansamblului Folcloric „Cheile Oltețului” de la Polovragi, o suită de fluierași și băcițe. Cei 10 copii și 10 adulți vor avea la dispoziție 7 minute în care vor prezenta dansuri și cântece specifice ciobanilor care le cântă atunci când sunt departe de familie. Alături de „Cheile Oltețului” mai participă din Gorj reprezentanți ai Primăriei Polovragi și Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj.
Sâmbătă, 18 august 2018 are loc o întâlnire informală pe pajistea din Săpânța, cântece și momente artistice oferite de delegațiile venite de peste tot din țară, foc de tabără.
A doua zi, pe 19 august 2018, are loc vizitarea comunei Săpânța: centrul comunei (va fi închis traficul rutier), Cimitirul Vesel, Casa memorială Stan Ioan Pătraș, atelierele meșterilor locali.
Alaiul va defila prin centrul comunei, conducând toți participanții pe pajiștea evenimentului; urmând: Prezentarea delegațiilor din toată țara, “Jocul Satului” cu Grupul Iza și invitații lor, Sesiune informală de cântece și momente artistice oferite de delegații, foc de tabără. Ansamblul folcloric “Cheile Oltețului” din Polovragi a luat naștere în 1954. În ultimii doi ani au participat la festivaluri ale Portului Popular din Sibiu, Vâlcea, Argeș și Gorj. Au reprezentat Polovragiul în țări ca Italia, Polonia, Serbia. Ansamblul Cheile Oltețului are peste 100 de membri, în prezent. Cel mai tânăr are patru ani și cel mai bătrân 84 de ani.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here