Rețeta săptămânii – Tartă cu prune

1925

Ingrediente pentru aluatul fraged:
Făină – 400g, Unt rece – 200g, Ou – 1, Zahăr – 150g, Apă rece – 10 – 12- lingurițe, Vanilie

Ingrediente pentru umplutură:
Prune coapte fără sâmburi – 500g (e de dorit prunele să fie moi), Zahăr – 100g (dacă prunele nu sunt foarte dulci se mai adaugă), Vanilie, scorțișoară după gust
Opțional:
Amidon de porumb – 1 lingură
Decor:
Gălbenuș -1, Zahăr pentru a presăra peste tartă

Mod de preparare
Se pune făina într-un bol. Se adaugă untul rece tăiat cuburi, zahărul și vanilia. Se mixează totul la viteză mică, nu foarte mult, până se obțin fărâmituri. Se pun oul și apa rece. Se mixează până se încorporează ingredientele. Aluatul fraged nu trebuie mixat sau frământat mult. Dacă e nevoie se mai adaugă o linguriță de apă rece. Se învelește aluatul în folie alimentară sau se pune în pungă de plastic. Se pune aluatul în frigider pentru o oră. Acest pas este necesar pentru ca aluatul să devină maliabil.Se pune făină pe masa de lucru și se împarte aluatul în 2 bucăți: una mai mare și alta mai mică pentru ornat. Bucata mai mică se lasă la frigider. Se preîncălzește cuptorul la 200 grade C. Pe masa unde am pus făina se întinde ușor aluatul cu sucitorul până se obține o foaie de aproximativ 35 cm. Se pune aluatul în tavă, astfel încât să acopere și pereții (aproximativ 8 cm). Surplusul de aluat se taie. Se înțeapă aluatul cu furculița și se pune tarta în frigider pentru 20 minute. Se bagă tarta goală la cuptor pentru 20 minute până se rumenește. Se spală și se șterg ușor prunele cu un prosop de hârtie. Se scot sâmburii și se taie după plac prunele.Se adaugă zahărul, vanilia, scorțișoara și amidonul de porumb și se amestecă cu atenție. Se pun prunele în tarta ușor rumenită.Se întinde pe masa de lucru cealaltă bucată de aluat; Se taie fâșii și se decorează tarta. Se unge tarta cu gălbenuș și se presară zahăr. Se pune tarta la cuptor pentru aproximativ 40 minute sau până se rumenește frumos.
Poftă bună!
Alexandra Cruceru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here