Rețeta săptămânii – Ruladă elvețiană cu ciocolată

2306

Ingrediente
Pentru blat:
4 ouă mari (la temperatura camerei), 80 g de zahăr, o linguriță de extract de vanilie, 40 ml de lapte, 40 ml de ulei rafinat de floarea-soarelui (fără miros), 90 g de făină, 4 g de praf de copt (o linguriță), un praf de scorțișoară măcinată, 30 g de pudră de cacao
Pentru cremă:
60 g de ciocolată de menaj (neagră) + 4 linguri de smântână pentru frișcă, 240 ml de smântână pentru frișcă (rece), 70 g de zahăr pudră
Altele: o linguriță de pudră de cacao

MOD DE PREPARARE
Blatul
Se separă cu grijă albușurile și gălbenușurile. Se bat albușurile cu mixerul pornit la viteză mare pe parcursul a aproximativ 5 minute, până la apariția vârfurilor persistente. Se bat gălbenușurile și zahărul cu mixerul pornit la viteză mare până vor deveni pufoase, voluminoase și albicioase. Se adaugă extractul de vanilie, laptele și uleiul în spuma de gălbenușuri. Se adaugă făina cernută împreună cu praful de copt, pudra de cacao și un praf de scorțișoară. Se mixează până la omogenizare.Se încorporează spuma de albușuri în aluat, amestecând cu spatula prin mișcări circulare, orientate de jos în sus. Se tapetează tava cu hârtie de copt, unsă cu ulei și apoi se răspândește uniform aluatul. Se coace blatul timp de 10 minute în cuptorul preîncălzit până la 180°C. Se răstoarnă blatul fierbinte pe o altă bucată de hârtie de copt, presărată cu pudră de cacao. Se rulează îndată sub formă de ruladă cu tot cu hârtia de copt. Se lasă să se răcească.
Crema
Se topește ciocolata cu 4 linguri de smântână pentru frișcă în cuptorul cu microunde, pe bain-marie sau pe foc mic. Se lasă să se răcească puțin.Se toarnă restul smântânii pentru frișcă (rece, abia scoasă din frigider) într-un bol rece. Se bate cu mixerul până la apariția vârfurilor persistente, adăugând treptat zahărul pudră. Se adaugă ciocolata topită în frișca bătută. Se amestecă cu mixerul pornit la viteză mică până la omogenizare. Se derulează blatul și se unge cu un strat generos de cremă, apoi se rulează sub formă de ruladă compactă. Se învelește rulada în hârtia de copt și se pune la frigider pentru aproximativ 60 minute, ca să se pătrundă și să se închege, după care se pune pe un platou.
Poftă bună!
Alexandra Cruceru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here