Rețeta săptămânii – Prăjitură răsturnată cu gutui caramelizate

728

Ingrediente
Pentru aluat (30 cm diametrul formei):
1 ou mediu, 450 gr făină, plus pentru înfăinat, 3,5 gr drojdie uscată, 150 ml lapte, 50 ml ulei, 2 linguri cu vârf smântână de consum, 100 gr zahăr, 38 ml esență de vanilie, 1/4 linguriță sare

Pentru uns:
50 gr unt moale, 2 lingurițe scorțișoară, 100 gr nuci măcinate, 2 linguri zahăr brut

Pentru gutui caramelizate:
3 gutui medii, 150 gr zahăr, 50 gr unt

Pentru decor:
200 gr frișcă, puțină scorțișoară

Mod de preparare
Se cerne făina într-un bol, se face o adâncitură la mijlocul ei și se pune o lingură de zahăr plus drojdia uscată. Se toarnă puțin lapte cald, și se amestecă bine până se lichefiază drojdia și zahărul, formând o maia.Într-un alt bol, se mixează oul cu sarea, apoi cu restul de zahăr, se adaugă uleiul, smântâna și esența și se omogenizează. Se pune această compoziție peste maiaua din bolul cu făină și se amestecă intens, adăugând și făina, treptat și restul de lapte cald. Se frământă un aluat ușor ferm și nelipicios, care se lasă la odihnit până se pregătesc gutuile caramelizate. Se spală bine gutuile, se șterg și se taie în felii grosiere. Se caramelizează zahărul într-o tigaie cu pereți dubli, iar când este fluid, se adaugă untul. Se amestecă până când se topește untul și se omogenizează caramelul, apoi se adaugă feliile de gutui. Se amestecă bine cu zahărul caramelizat până se ung toate cu acest caramel. Se pornește cuptorul la 180 de grade. Se tapetează forma de copt cu puțin unt moale și se presară făină doar pe laterale. Se așează feliile de gutui la bază și se toarnă tot caramelul peste ele. Se întinde aluatul pe masa înfăinată, în două foi subțiri cam de 3-4 mm și se unge cu unt moale. Peste unt se presară nuca măcinată fin, amestecată cu zahărul brut și scorțișoara. Se taie aluatul în fâșii de aproximativ 3 cm. Se rulează prima fâșie, nu foarte strâns, apoi se continuă cu a doua, și celelalte, realizând un rulou mare care se așează peste gutuile caramelizate din forma de copt. Se coace prăjitura pentru 40 de minute, la 180 de grade. Se lasă 5-6 minute să se tempereze în forma de copt, apoi se răstoarnă pe platou. După ce se răcește complet, se decorează cu frișcă bătută și se presară puțină scorțișoară peste ea.
Poftă bună!
Alexandra Cruceru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here