Ingrediente
Blat:
4 albușuri, 4 linguri zahăr cristal, 4 linguri făină
Ganache:
200 ml smântână pentru frișcă, 200 g ciocolată neagră
Crema:
6 foi gelatină, 4 gălbenușuri, 4 linguri zahăr, 200 ml lapte, 200 g ciocolată albă, 500 ml smântână lichidă pentru frișcă, 1 plic întăritor de frișcă
Mod de preparare
Într-un bol, se mixează spumă albușurile. Treptat se încorporează zahărul și se continuă să se mixeze până când se obține o bezea tare. Se încorporează făina cu o spatulă. Se toarnă compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt cu dimensiunea de 20 x 25 cm. Se coace blatul la cuptorul preîncălzit la 180° C timp de aproximativ 10 – 15 minute. Între timp, se prepară crema ganache. Se pune smântâna pentru frișcă la fiert, timp de câteva minute. Se ia de pe foc, se adaugă ciocolata ruptă în bucăți și se mixează bine. Se lasă deoparte să se răcească puțin, apoi se distribuie uniform peste blatul copt și răcit. Pentru cremă, se pun foile de gelatină la hidratat, în apa rece, pentru cinci minute. Separat, se mixează gălbenușurile cu zahărul. Se pune laptele într-o crăticioară, la fiert. Când amestecul începe să fiarbă, se adaugă amestecul de gălbenușuri. Se amestecă continuu, cât să se îngroașe, apoi se ia de pe foc. Se încorporează ciocolata albă și gelatina hidratată. Se lasă deoparte să se răcească. Între timp, se mixează smântâna lichidă pentru frișcă, apoi se încorporează la cremă. Se distribuie uniform crema peste stratul de ganache. Înainte de a porționa, se lasă prăjitura la frigider timp de o oră.
Poftă bună!
Alexandra Cruceru