Reţeta săptămânii – Prăjitura mozaic

827

Ingrediente pentru blat
120 gr făină, 120 gr zahăr, 100 gr fructe confiate, 120 gr nucă prăjită, 200 gr rahat, 7 albuşuri, un pliculeţ praf de copt, un praf sare

Ingrediente pentru cremă
7 gălbenuşuri, 150 gr zahăr, 250 gr unt la temperatura camerei, o linguriţă extract de vanilie

Alte ingrediente
2 foi de napolitană, 100 gr ciocolată neagră

Mod de preparare
Prepararea blatului. Se mixează albuşurile cu un praf de sare până devin spumoase. Treptat se adaugă zahărul şi se mixează până se obţine o bezea tare şi lucioasă. Făina se amestecă cu praful de copt şi se adaugă peste compoziţia de bezea, apoi se amestecă uşor cu mişcări de sus în jos. Rahatul se toacă mărunt şi se adaugă în compoziţie, apoi se adaugă pe rând nuca prăjită şi fructele confiate, apoi se amestecă bine să se omogenizeze perfect toate ingredientele. Compoziţia obţinută se toarnă într-o tavă cu dimensiunea 20×30 cm, unsă cu ulei şi tapetată cu hârtie de copt. Se pune tava în cuptor pentru circa 25-30 de minute la 180˚C. După ce blatul este copt se scoate tava din cuptor şi se lasă blatul să se răcească.
Prepararea cremei. Într-un bol metalic se mixează gălbenuşurile cu zahărul până devin albe şi cremoase. Se pune la fiert o oală cu apă şi când începe să fiarbă se pune bolul metalic deasupra oalei, apoi se amestecă continuu până se îngroaşă crema. Când este suficient de îngroşată se ia compoziţia şi se lăsă deoparte să se răcească.Untul se mixează circa 2-3 minute, apoi se adaugă câte o lingură din compoziţia de ouă, esenţa de vanilie şi se mixează până se obţine o cremă fină.
Asamblarea prăjiturii. Pe un platou întins se pune o foaie de napolitană, se aşează jumătate din compoziţia de cremă, se nivelează uniform pe toată suprafaţa foii de napolitană, apoi se pune blatul. Crema rămasă se distribuie pe toată suprafaţa blatului, apoi se acoperă cu a doua foaie de napolitană. Ciocolata se topeşte la bain-marie şi când este caldă cu ajutorul unui pos se decorează prăjitura, trasând linii dintr-un colţ în altul al prăjiturii. Prăjitura se ţine la frigider pentru aproximativ două ore după care poate fi tăiată.
Poftă bună!
Alexandra Cruceru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here