Ingrediente
Pentru blat:
3 ouă, 2 albușuri, 5 linguri zahăr, 100 gr ciocolată amăruie, 4 linguri lapte, 7 linguri făină, 2 lingurițe rase praf de copt, 1 borcan mic de vișine fără sâmburi, 2 lingurițe esență de vanilie
Crema:
2 gălbenușuri, 600 ml lapte, 4 linguri amidon, 7 linguri zahăr, 250 gr mascarpone, 1 păstaie de vanilie, 1 mână miez de nucă
Mod de preparare:
Blatul:
Ciocolata se rupe bucățele, se topește pe baie de aburi, apoi se lasă să se răcească. Gălbenușurile se mixează spumă cu zahărul, se adaugă laptele, esența, ciocolata topită, praful de copt și făina. Albușurile se bat spumă cu un praf de sare, se încorporează cu o paletă în compoziția de mai sus, cu mișcări lente. Se tapetează cu hârtie de copt o tavă de 22/26 cm, se scurg vișinele de sirop, se așează în tavă. Se toarnă ușor compoziția de blat, se nivelează. Se introduce în cuptorul încins, la o temperatură potrivită, pentru 15-20 de minute. Când este copt blatul, se scoate, se lasă să se răcească, apoi se întoarce cu vișinele în sus.
Crema:
Se mixează gălbenușurile cu zahărul, se adaugă amidonul și câteva linguri de lapte. Se amestecă bine, se pun semințele de la păstaia de vanilie. Restul de lapte se pune la fiert, când dă în clocot se dă focul la mic, se toarnă amestecul cu amidon. Se fierbe crema, amestecând continuu, până se îngroașă ca o budincă. Se ia de pe foc când este gata, se acoperă cu o folie și se lasă să se răcească. Peste crema rece, se pune mascarpone și se mixează. Crema obținută se pune peste blat, se nivelează bine. Miezul de nucă se pune într-o tigaie și se prăjește puțin. Se toacă bucăți potrivite, și se presară peste cremă. Se dă prăjitura la rece măcar 2 ore, apoi se servește.
Să aveți poftă!
Alexandra Cruceru