Reţeta săptămânii – Prăjitură cu foi şi cremă de zahăr ars

682

Ingrediente:
Foi – 3 ouă, 10 linguri zahăr, 6 linguri ulei, 6 linguri lapte, 1 linguriţă bicarbonat de sodiu stins într-o linguriţă de oţet, 1 praf de sare, 550-600 gr făină superioară, 1 pliculeţ zahăr vanilinat, 1 linguriţă coajă rasă de lămâie
Cremă – 200 gr zahăr, 200 gr unt 82% grăsime, 50 gr făină, 250 ml lapte, 1 linguriţă esenţă rom, 1 linguriţă extract de vanilie
Decor – 100 gr ciocolată +10 ml ulei

Mod de preparare
Într-un bol se amestecă (cu mixerul) laptele, ouăle, zahărul, vanilia, bicarbonatul stins în oţet şi uleiul. Se adaugă treptat făina şi se amestecă. Se frământă până se obţine un aluat omogen şi nu se lipeşte de mâini. Aluatul se împarte în patru părţi egale pentru 4 foi de mărimea unei tăvi 30x20cm. Se tapetează blatul de lucru cu făina şi se întinde foaia cu merdeneaua. Se unge dosul tăvii (tava întoarsă cu fundul în sus) cu ulei (strat subţire) şi se aşează încât să vină perfect până aproape de margini. Se îndepărtează surplusul de aluat şi se coc foile una câte una în cuptorul preîncălzit la 180 grade C, timp de 7-10 min. Foaia e gata când devine uşor aurie la margini. La fel se coc toate foile, apoi se lasă să se răcească. Într-o crăticioară se caramelizează 100 gr zahăr, amestecând periodic. Când s-a format puţină spumă deasupra, se trage cratiţa de pe foc şi se lasă să se răcească 1-2 minute. Se adaugă untul tăiat cubuleţe şi se amestecă până se topeşte. Se pune pe foc din nou, se adaugă 100 ml lapte şi se lasă să fiarbă la foc mic până se topeşte caramelul. Restul de lapte se amestecă cu restul de zahăr şi făina până se obţine o compoziţie omogenă. Când compoziţia de caramel este omogenă se adaugă compoziţia cu făină. Se amestecă încontinuu până se îngroaşă, se ia de pe foc şi se adaugă esenţa de rom +extract de vanilie. Crema se întăreşte când este rece.

Asamblare
Crema se împarte în trei părţi. Prăjitura va avea patru foi şi trei straturi de cremă. Pe o tavă de mărimea foii se aşează prima foaie şi prima parte de cremă. Se întinde într-un strat uniform, se continuă la fel şi cu restul de foi şi cremă. Prăjitura se acoperă cu folie alimentară şi se aşează un blat din lemn + o greutate de cca 1 kg. Se lasă minim 6 ore (de preferat peste noapte) să se înmoaie foile apoi se îndepărtează marginile.
Pentru glazură – se amestecă bine ciocolata topită cu ulei.
Poftă bună!
Alexandra Cruceru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here