Ingrediente
Aluat: 50 g unt sau margarină, 1 pliculeț zahăr vanilinat, 4 ouă, 120 g zahăr, 120 g făină, 20 g cacao
Crema: 250 ml smântână lichid pentru frișcă, 400 g iaurt natural, 100 g zahăr pudră, 200 g afine, 20 g gelatină.
Mod de preparare:
Într-un bol, se freacă untul la temperatura camerei cu zahărul vanilinat.
Se adaugă gălbenușurile și se mixează până când se va obține o compoziție cremoasă și albicioasă.
Separat, se mixează albușurile cu zahărul până când se va obține o bezea tare.
Se pune bezeaua de albușuri peste amestecul de gălbenușuri și se amestecă cu o spatulă.
La final se încorporează făina amestecată în prealabil cu pudra de cacao.
Se toarnă aluatul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt (dimensiunea de 20×20 cm).
Se coace blatul la cuptorul preîncălzit la 180° C timp de aproximativ 20 minute.
Între timp, se pregătește crema.
Se pune gelatina la dizolvat timp de zece minute într-o lingură de apă rece.
Se mixează smântâna lichidă împreună cu zahărul pudră până când vei obține o frișcă.
Se adaugă iaurtul și se continuă să se mixeze.
Se pune gelatina dizolvată și amestecată cu puțină apă fierbinte.
La final se încorporează afinele pe care mai întâi le-ai pus într-un blender.
Se distribuie crema cu afine peste blatul copt și se introduce prăjitura la frigider pentru câteva ore, până când crema se solidifică.
Poftă bună!
Alexandra Cruceru