Rețeta săptămânii – Găluște cu prune

1962

Ingrediente
500 ml apă, 50 ml ulei, 500 g făină, 100 g unt, 200 g zahăr, 40 g pesmet, 20 g scorţişoară, 2 ouă, 15 prune, sare.

Mod de preparare
1. Se spală prunele, se desfac uşor, doar pe o parte şi se scot sâmburii, cu grijă, pentru a nu rupe fructul în două. Apoi, prunele se pun într-un castron şi se presară peste ele zahăr şi scorţişoară.
2. Într-o oală, se fierb apa cu uleiul şi cu un praf de sare. Când începe să clocotească, se adaugă făina şi se amestecă continuu, pentru a evita să se prindă de marginile cratiței.
3. După ce s-a obţinut o pastă omogenă, se lasă să se răcească un pic, după care se încorporează pe rând cele 2 ouă, amestecând bine, după fiecare.
4. Aluatul obţinut se împarte în trei. Fiecare bucată se rulează şi se taie în cinci. Cu mâna uşor udă se formează găluştele în care se pune câte o prună.
5. După aceea, se pune apă pe foc şi se fierb, la foc potrivit, găluştele pe rând, preţ de 10 minute fiecare.
6. Într-o tigaie rumenim pesmetul după care se amestecă cu restul de zahăr aromatizat cu scorţişoară, care a rămas de la umplerea prunelor. Găluştele cu prune se trec prin unt topit şi apoi prin pesmet.
7. Găluştele cu prune se servesc calde, dar şi reci, simple sau cu smântână şi dulceaţă.
Poftă bună!
ALEXANDRA CRUCERU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here