Săptămâna aceasta, la rețeta săptămânii, este vorba despre gătitul în recipiente de fontă. De ce fonta ? Pentru că oamenii gătesc așa de peste 2000 de ani. Personal, de când gătesc în tigăi de fontă sau orice alt recipient din acest material, nu am auzit de niciun cusur concret, cum aud despre alte materiale din care se fabrică tigăi, ceaune, etc. O tigaie din fontă rezistă mai multe generații, dacă este îngrijită cum trebuie.
Fonta a trecut prin mâna a multor generații și rezultă că, alături de lut, face parte dintre cele mai sănătoase materiale în care se gătește.
Hrana sănătoasă depinde și cum este gătită și în ce. Prima dată, omul trebuie să aibă grijă în ce gătește, apoi ce gătește. Observ că omenirea începe să revină la fontă pentru că oamenii au pierdut încrederea în teflon mai ales că tigăile din teflon se deteriorează foarte repede. Eu scriu din propria experiență, mai ales că folosesc fonta des, la gătitul pe foc, iar cu cât o folosesc mai des, cu atât devine mai bună. Dacă se respectă tehnica de gătit, mâncarea nu se prinde de un vas de fontă, nu necesită detergenți, deci se curăță foarte ușor. În urmă cu vreo 30, 40 de ani, care dintre dumneavoastră mergeați la bunici și găteau mâncarea într-un ceaun de fontă? Ce gust bun avea mâncarea!
Se poate găti pe toate felurile de aragaz, dar și în jar. La fontă este importantă îngrijirea pentru că este un material poros. După ce se spală vasele din fontă, se șterg bine cu o hârtie de bucătărie, apoi se ung cu ulei. Fiind un material solid și rezistent, nu elimină în mâncare niciun fel de substanțe toxice. Ceea ce este foarte important de reținut, trebuie să se depoziteze în locuri uscate pentru că altfel ruginesc. Este recomandat să nu se depoziteze vase de acest tip, una peste alta, fără adăugarea unui carton, sau un prosop, pentru că se distruge asezonarea mai exact polimerizarea, acel strat protector. În următoarele ediții, de la rețeta săptămânii, mai revin cu astfel de teme dedicate vaselor pentru gătit. Dacă doriți să aveți un stil de viață sănătos, începeți prima dată cu materialele în care gătiți, apoi ce gătiți. Gătiți în continuare cu spor! Data viitoare avem, la rețeta săptămânii, un desert delicios!
Numai de bine. Cu respect, Fabi !!!