Rețeta săptămânii – Bucătăria lui Fabi: Tartă cu ciocolată la cuptor!

890

Lista de cumpărături pentru aluatul tartei:
* 250 gr de făină;
*125 gr de unt rece cu 82 % grăsime;
* 110 gr de zahăr pudră;
* 1 pachet de zahăr vanilat;
* 1 vârf de cuțit de sare;
* 1 ou (gălbenuș).
Lista de cumpărături pentru umplutura tartei:
* 250 de grame de ciocolată menaj
* 250 ml de smântână lichidă 32 % grăsime
* 100 ml de lapte
* 2 ouă ( gălbenușuri )
Modul de preparare:
Pentru aluatul tartei, tăiem untul în cubulețe, separăm albușul de gălbenuș.
Amestecăm gălbenușul cu sarea.
Într-un bol, cernem făina și zahărul vanilat.
Adăugăm și untul, apoi amestecăm totul bine până când amestecul este nisipos.
În acest fel, untul s-a încorporat foarte bine. Adăugăm gălbenușul, amestecăm din nou până când aluatul este nelipicios.
Punem aluatul într-o farfurie adâncă și îl acoperim cu o folie din plastic transparentă. Introducem aluatul la frigider pentru 40 de minute.
Între timp, preîncălzim cuptorul la 180 de grade.
După ce a trecut timpul, scoatem aluatul de la frigider, presărăm cu puțină făină pe masa de lucru.
Cu ajutorul unui sucitor din lemn, întindem aluatul uniform și îl așezăm în forma pentru tarta de ciocolată.
Surplusul de aluat îl tăiem și îl întindem cu sucitorul după care tăiem fâșii late și le punem pe marginea tăvii, modelăm cu degetele iar în acest mod o să avem o tartă cu marginea perfectă. Înțepăm cu o furculiță din loc în loc.
Cine dorește, poate să pună năut uscat, sau linte peste tartă, atât cât să acopere suprafața.
Se folosește această tehnică, pentru ca tarta să nu se umfle, fiindcă așa se coace pe toată suprafața.
Eu am încercat, de această dată, fără năut sau linte și, după cum se poate vedea în poze, a funcționat perfect.
De atfel, am folosit funcția ,,ventilație” la cuptor, în acest fel căldura s-a distribuit uniform.
Coacem tarta, la 180 de grade, pentru 10 minute.
După 10 minute, scoatem crusta tartei și o lăsăm la răcit.
Reducem temperatura cuptorului la 120 de grade.
Între timp ne apucăm de umplutura tartei. Punem smântâna lichidă și laptele pe foc.
Înainte să atingă punctul de fierbere, mai exact 80 de grade este o temperatură numai bună, rupem ciocolată în bucăți o adăugăm peste amestecul din lapte și smântâna lichidă și amestecăm bine până când ciocolata s-a topit.
Lăsăm puțin să se răcească amestecul de ciocolată.
Adăugăm gălbenușurile amestecând continuu până când amestecul devine omogen.
Turnăm amestecul de ciocolată peste crusta tartei.
Dăm tarta la cuptor pentru 40 de minute la temperatura de 120 de grade.
Lăsam tarta să se răcească și o dăm la frigider pentru 2 ore.
Se poate servii simplă sau alături de sos din fructe de pădure !
Poftă bună !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here