Pentru papanaşi:
•200 g iaurt gras (cu min 3,5 % grăsime, preferabil iaurt grecesc cu 10%)
•150 ml apă
•100 g gris
•vanilie
•un praf de sare
•1 ou
•10 g unt
•30 g pesmet
Pentru servit:
•250 ml smântână acrişoară min 20% grăsime
•100 g zahăr pudră
•vanilie
Mod de preparare
Se ia o crăticioară în care se pun apa şi iaurtul şi un praf de sare. Separat se cântăreşte grisul.
Când apa şi iaurtul dau în clocot, se adaugă grisul în ploaie, amestecând încontinuu. Se adaugă apoi şi vanilia şi se amestecă până se îngroaşă. Nu durează mai mult de 3-4 minute.
Se ia de pe foc crăticioara şi se adaugă oul întreg. Se amestecă până se omogenizează şi se lasă la răcit câteva minute până pregătim pesmetul.
După ce se pune oul nu se mai aşează cratiţa pe foc. Oul se va găti de la căldura degajată de compoziţia fierbinte.
Se încălzeşte mai întâi untul (se poate folosi şi ulei) într-o tigaie şi când s-a încins se adaugă pesmetul şi se amestecă până se rumeneşte.
Dacă se doreşte, se poate adăuga şi 1 linguriţă de zahăr tos. Acesta se va carameliza şi va da o savoare aparte acestor papanaşi cu iaurt.
Se ia din compozitia cu iaurt câte o lingură şi se formează mici sfere cu mâna udă. Papanaşii astfel modelaţi se aşează direct în tigaia cu pesmet, după care se scot pe un platou.
Papanaşii cu iaurt se servesc cu smântână amestecată cu zahăr pudră şi vanilie. În compoziţia papanaşilor nu se pune zahăr, astfel încât în smântână să se poată adăuga zahăr după gust.
Poftă bună!