Reţele de apă şi canalizare reabilitate în Motru

422

retele de apaAparegio Gorj va mai investi în următoarele luni o sumă destul de importantă pentru reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare din municipiul Motru.

Lucrările prevăzute în studiile de fezabilitatea se vor desfăşura pe perioada a doi ani de zile, iar valoarea estimată fără TVA este de 6.885.450 lei. Banii provin din două surse: finanţare europeană 83,36% şi o co-finanţare de 16,64%.

Lucrările presupun reabilitarea conductelor de apă cu diametru cuprins între 90 şi 400 mm şi cu lungimea de aproximativ 10,5 km, extinderea conductelor de apă cu diametru cuprins între 200-355 mm cu lungimea de aproximativ 23 m, extinderea reţelelor de canalizare cu diametru de 250 mm şi lungimea de aproximativ 2 km.
Care este situaţia în momentul de faţă
Starea conductelor este în general precară, având în vedere modul de instalare a acestora, fără protecţie interioară, ceea ce a dus la un proces avansat de coroziune şi fără masive de ancoraj la îmbinări, ceea ce conduce mereu la defecţiuni, în special la conductele de azbociment. Faptul că acestea sunt depăşite atât fizic cât şi moral influenţează negativ atât calitatea apei distribuite cât şi parametrii curgerii, cu pierderi ridicate de debit şi presiune.
Sistemul de alimentare cu apă din municipiul Motru are ca sursă de apă frontul de puţuri situat în partea de nord-vest a localităţii, la o distanţă de aproximativ un km de localitate. Din cele 19 puţuri ce formează frontul de captare, jumătate funcţionează zilnic cu debite de 8 -11 l/s fiecare.
Acumularea apei se realizează în 3 rezervoare, două de 5.000 mc şi unul de 2.500 mc. Transportul apei de la frontal de puţuri la rezervoare se realizează prin pompare, prin intermediul unei reţele de conducte de aducţiune cu diametre cuprinse între 100 mm şi 350 mm, cu lungimea totală de aproximativ 5.000 m. Presiunea în reţea este asigurată doar 14 ore pe zi, datorită consumului mare de energie de la cele două staţii de pompare. Distribuţia apei în reţeaua de distribuţie se face prin pompare totală directă.
Staţia de pompare ce asigură presiunea în reţeaua de distribuite a municipiului Motru, alimentează de asemenea şi satele Râpa şi Lupoaia. Cea de-a doua staţie de pompare alimentează localităţile din nordul şi estul municipiului Motru: Ploştina, Roşiuţa, Leurda, Însurăţei şi Horăşti.
Lungimea actuală a reţelei de distribuţie din municipiul Motru este de aproximativ 25 km. Din lungimea totală, aproximativ 6,5 km de conductă au fost înlocuiţi recent, cu conducte din polietilenă.
Conductele reţelei de distribuţie rămase nereabilitate, în lungime de aproximativ 18,5 km sunt din oţel şi azbociment.
Sistemul de canalizare din Motru are o structură mixtă, semnalizându-se prezenţa colectoarelor ce colectează doar ape menajere şi a celor ce colectează în sistem unitar, atât ape menajere cât şi pluviale. Structura colectoarelor existente nu prezintă deficienţe în ceea ce priveşte regimul de curgere, în acelaşi timp nefiind semnalate infiltraţii sau alte efecte nefavorabile asupra factorilor de mediu. Colectoarele existente, în lungime totală de aproximativ 32,3 km acoperă în cea mai mare parte aria tuturor utilizatorilor, mai puţin două străzi, Calea Severinului şi Molidului.
Izabella MOLNAR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here