Restructurarea CEO – Un nou termen privind decizia Comisiei Europene, dat de ministrul Virgil Popescu

2980

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a participat ieri la o conferință de profil, alături de ministrul Mediului, Barna Tanczos, europarlamentarii Cristian Buşoi, Marian Jean Marinescu, comisarul european pentru Mediu – Virginijus Sinkevicius și alți invitați preocupați de viitorul ,,verde”.

Nimic despre pachetul de protecţie socială
Acesta a scris pe pagina sa de socializare şi despre situaţia CEO. Nu a avut nicio precizare cu privire la personalul ce urmează să fie disponibilizat şi nu a vorbit nici de pachetul de măsuri de protecţie socială pentru cei care vor fi concediaţi din CEO începând cu data de 1 iulie. Se cunoaşte doar că aceştia vor beneficia de câteva salarii compensatorii, acordarea venitului de completare fiind incertă şi la această oră.

,,Mixul energetic trebuie restructurat”
Ministrul transmite că principala prioritate de tranziție verde ,,este adaptarea sistemului energetic românesc către economia verde, către tranziția verde și aici avem mulți pași de făcut. Plecăm de unde suntem, de la mixul energetic care a rezistat, care e robust, dar care, din păcate sau din fericire, trebuie restructurat, având în componența lui: cărbune, energie nucleară, gaze naturale și evident energie verde, un potențial foarte mare în zona hidro. Da, acest mix trebuie restructurat, trebuie să ajungă să îndeplinească dezideratele pe care ni le-am asumat ca țară, acela de reducere a emisiilor de CO2 până la aproximativ 55% până în 2030. Ori când vorbim de neutralitate trebuie să ne gândim foarte serios cum putem ajunge la acest lucru”.

Speră ca Planul CEO să fie aprobat de comisarii europeni peste o lună
Virgil Popescu nu are certitudinea că planul de restructurare al CEO va fi aprobat de Comisia Europeană, la aproape un an de zile de când acesta a fost prezentat comisarilor. ,,Am început deja restructurarea sistemului energetic, lucrăm la acest lucru și am ajuns pentru prima dată la o înțelegere cu privire la un faze-out pentru cărbune, la un faze-out pentru huilă în 2030, cu ecologizare până în 2032. Asta înseamnă că am reușit, împreună cu partenerii sociali, să ne dăm seama și să conștientizăm că numai așa putem găsi alte joburi pentru oamenii care lucrează acolo, numai așa putem dezvolta această zonă, preocupându-ne de pe acum, impunând ca țintă anul 2030, în așa fel încât să putem găsi soluții viabile pentru zona Văii Jiului. Mai avem de lucru la restructurarea în zona lignitului. În această zonă lucrăm împreună cu cei de la Comisia Europeană la programul de restructurare al Complexului Energetic Oltenia. Sper că, în maxim o lună de zile, să avem finalizat și aprobat acest program de restructurare care să permită CEO să ajungă dintr-un producător unic pe bază de cărbune, un producător care să utilizeze cât mai puțin cărbune, în mix cu gazul natural și energia verde. Totodată, lucrăm la un nou concept, pe care vrem să-l replicăm la nivelul întregii țări: amestecul gazului natural cu hidrogen produs din energie regenerabilă, pe care să îl folosim pentru producerea de energie electrică. Mai mult, printr-o posibilă captare a CO2, vrem să îl putem folosi în zona agricolă, în zona de sere. De exemplu, fiind cunoscut că plantele consumă CO2, ducându-ne evident, spre o reducere și mai mare a emisiilor de dioxid de carbon și totodată spre ținta de reducere de până 55% în 2030 al emisiilor de CO2. Este un concept să-i spunem noi „Green City”, a mai scris acesta pe pagina sa de socializare.
M.C.H.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here