Restructurarea CE Oltenia – un măr otrăvit. „De ce ne era cel mai frică, tot n-am scăpat”

2684

Planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia a fost aprobat de Comisia Europeană. „Cu toții ne dorim să nu fie un măr otrăvit”, spune liderul PSD, Mihai Weber, care cere ministrului Energiei să spună public ce angajamente au fost asumate în acest plan și care sunt riscurile în ceea ce privește respectarea documentului aprobat de Comisia Europeană. Asta în vreme ce ministrul Fondurilor Europene, Dan Vîlceanu, declară că planul de restructurare „oferă un viitor CE Oltenia”. Sindicaliștii din cadrul companiei nu sunt deloc bucuroși și susțin că această restructurare „nu înseamnă nimic altceva decât un plan de închidere a grupurilor energetice pe bază de cărbune” și pierderea a mii de locuri de muncă.

Comisia Europeană a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, planurile României de a acorda Complexului Energetic Oltenia un ajutor de restructurare în valoare de până la 2,66 miliarde de euro (13,15 miliarde RON). Măsura va permite societății să își finanțeze planul de restructurare și să își restabilească viabilitatea pe termen lung.
„Planul de restructurare depus de România și ajutorul pentru sprijinirea acestuia vor asigura că CE Oltenia poate reveni la viabilitatea pe termen lung fără a fi nevoie de continuarea ajutorului de stat. Sprijinul public vine cu garanții pentru a se asigura că posibilele denaturări ale concurenței sunt menținute la minimum și că măsurile vor sprijini obiectivele UE de decarbonizare, în conformitate cu Pactul verde european”, a anunțat Margrethe Vestager, vicepreședintele executiv responsabil cu politica de concurență.

Bucurie în tabăra PNL
Sunt „vești bune”, a anunțat ministrul Energiei, Virgil Popescu: „Vești bune! Dovada că am luat deciziile bune: Comisia Europeană a aprobat, în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, planurile României de a acorda Complexului Energetic Oltenia SA („CE Oltenia”) un ajutor pentru restructurare în valoare de până la 2,66 miliarde euro (13,15 miliarde lei). Îi mulțumesc vicepreședintelui executiv al CE și Comisar pentru Concurență Margrethe Vestager pentru suportul acordat în această speță. De asemenea, vreau să le mulțumesc și colegilor de la minister și celor de la CEO pentru toată munca depusă ca să putem obține acest rezultat. Dar eforturile nu se vor opri aici, mai avem multe de făcut”.
Și deputatul PNL de Gorj, Dan Vîlceanu, s-a declarat „bucuros” că planul a fost aprobat. „Aprobarea acestui plan reprezintă munca noastră, de peste un an, și sunt bucuros ca am reușit să convingem că această companie și oamenii care lucrează aici merită să primească o șansă. Astfel, oferim un viitor complexului energetic și activității de producere a energiei în județul Gorj. Mulțumesc lui Daniel Burlan, directorul CEO, și echipei de la complexul energetic, dar și ministrului și fostului premier Florin Cîţu pentru suportul acordat”, a precizat Vîlceanu.

„Program diabolic”
Sindicaliștii nu sunt la fel de optimiști. „Iată că de ce ne era cel mai frică, până la urmă tot n-am scăpat, și Ministrul Energiei tocmai ne-a anunțat bucuros că va continua cu programul DIABOLIC de închidere a grupurilor energetice pe cărbune!
Știm și am văzut cu toții cum mai mulți lideri politici locali împreună cu câțiva boși din sindicate au așteptat cu nerăbdare și chiar au fost și la București cerând insistent avizarea și punerea în practică a acestui «program de restructurare», care în realitate nu înseamnă nimic altceva decât un PLAN DE ÎNCHIDERE a grupurilor energetice pe bază de cărbune, iar acum tocmai vedem cum se întâmplă ce și-au dorit!
Din nefericire pentru noi toți, salariați din C.E. Oltenia, pentru gorjeni, dar și pentru locuitorii din întreaga regiune a Olteniei, ne aflăm puși în situația de a rămâne fără zeci de mii de locuri de muncă în doar câțiva ani! Desigur că dacă o să îi ascultăm în continuare pe cei care ne conduc, ne vor spune ce ne-au spus și până acum, adică să stăm cuminți și liniștiți, că totul va fi bine! Însă le va fi bine doar lor, iar nouă o să ne fie din ce în ce mai greu!
Este strigător la cer cum boșii din federațiile sindicale nu au nici o reacție la ce este atât de evident că urmează să se întâmple, și nu pot să înțeleg de ce atâta nepăsare din partea lor, știind că alte câteva mii de locuri de muncă vor dispărea numai din C.E. Oltenia!”, a precizat liderul de sindicat Maniu Tomescu.

„Sunt multe semne de întrebare”
Președintele Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pârvulescu, spune că planul de restructurare a CE Oltenia înseamnă pierderea a mii de locuri de muncă din Gorj și închiderea, într-un termen scurt, a energiei pe cărbune. „În primul rând, nu trebuie să ne bucurăm noi, cei care am lucrat o viață în activitatea de producere a energiei pe cărbune, pentru că programul ăsta înseamnă închiderea, într-un termen destul de scurt, a energiei pe cărbune și înlocuirea ei cu alte surse. Discuția este însă alta. România va fi sau nu capabilă să înlocuiască această sursă de energie cu ceva care să stea în picioare”, a declarat Pârvulescu, la Radio Infinit.
Asta în condițiile în care planul presupune realizarea unor parcuri fotovoltaice, dar și trecerea unor grupuri energetice pe gaze, deși prețul gazelor a explodat. „Sunt foarte multe semne de întrebare legate de viitorul apropiat”, spune Pîrvulescu.

Deputat PSD: O provocare pentru CEO
Aprobarea Planului de restructurare de către Comisia Europeană reprezintă adevărata provocare pentru Complexul Energetic Oltenia, declară deputatul PSD de Gorj, Mihai Weber. „Înainte de toate, trebuie să vedem clar ce obligații au fost asumate în acest Plan și dacă ele pot fi duse la îndeplinire în termenul prevăzut. Cu toții ne dorim să nu fie un măr otrăvit pentru Complexul Oltenia sau pentru sistemul energetic din România. Acum, prioritar pentru companie este achiziționarea certificatelor de carbon, altfel nu mai putem vorbi de continuarea activității producătorului de energie”, declară parlamentarul care solicită ministrului Energiei să spună public ce angajamente au fost asumate în Planul de restructurare și care sunt riscurile în ceea ce privește respectarea documentului aprobat de Comisia Europeană. „CEO reprezintă pionul principal în Sistemul Energetic Național și asigură ceea ce-și dorește orice țară: independența energetică!”, susține Weber.
Opinia publică știe însă prea puține informații despre acest program de restructurare. În linii mari, planul presupune închiderea etapizată a majorității grupurilor pe cărbune, construirea a două centrale mari pe gaze, la Turceni și Ișalnița, și a unor parcuri fotovoltaice cu o capacitate totală de 735 MW.
Compania intenționează să se asocieze cu investitori interesați pentru dezvoltarea acestor proiecte, care fac parte din planul de restructurare-decarbonare trimis Comisiei Europene. Pentru fiecare proiect, CEO vine cu aport în natură la SPV urmând ca investitorii interesați să vină cu aport în numerar pentru finanțarea construcției capacităților energetice noi.
I.IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here