„Restructurare naturală”, la CE Oltenia

1406

Patru mii de angajați ai Complexului Energetic Oltenia se vor pensiona în următorii patru ani, anunță ministrul Economieiși Energiei, Virgil Popescu.

Ministrul Economiei și Energiei a aflat despre această situație, după o discuție cu cei din Directoratul Complexului Energetic Oltenia.
„Am avut o discuție cu directoratul de acolo, nu cred că (angajații – n.r.) își vor pierde locurile de muncă. Mi-au zis că în următorii patru ani, pe cale naturală, 4.000 de oameni de la CEO vor pleca la pensie. Practic, acolo chiar am avea o problemă dacă nu am face lucrurile acestea. Dacă 4.000 de oameni, care înseamnă o treime din oamenii de acolo, se duc la pensie, practic va fi o restructurare naturală, din punctul acesta de vedere, s-ar putea să fie nevoie de angajări la Complexul Energetic Oltenia. (…) Sunt 4.000 de angajați din cam 12.500 și ceva, deci cam o treime”, a afirmat ministrul Popescu, la o conferință pe teme de energie.

„Un caz fericit”
Ministrul a apreciat că acest context ar putea favoriza tranziţia CE Oltenia de la folosirea de cărbune la gaze naturale.
„S-ar putea să nu necesite mai mulţi oameni, s-ar putea să fie nevoie de mai puţini oameni, pentru că în momentul în care operezi o centrală pe gaz, ai nevoie cam de o treime din oamenii care operează o centrală pe cărbune, deci s-ar putea ca să se suprapună toate lucrurile acestea şi să fie pentru CEO un caz fericit şi să nu fie nevoie nici de angajări, nici de disponibilizări”, a mai spus Popescu.
În plus, ministrul susține că, în următorii șase ani, contribuția energiei produse din cărbune în totalul producției de energie electrică din România va scădea cu maximum 10%. România va deveni dependentă de importuri doar în cazul în care nu se vor realiza investiții în producția de energie electrică, mai spune Popescu. „În România nu s-au făcut investiții cred că de vreo 10 ani în domeniul producției de energie electrică, de aia am ajuns acolo unde suntem, și dacă nu vom face investiții în energie electrică, România va fi dependentă de importuri și la un moment dat nici interconectarea nu ne va mai permite să facem importuri suficiente, de aceea cred că contractele de management vor trebui absolut legate de realizarea planurilor de investiții, planuri de investiții care vă asigur se vor face”, a completat Virgil Popescu.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here