Amenzi de peste 60.000 de lei au fost date de inspectorii sanitari veterinari din Gorj, în preajma Crăciunului. Două restaurante au fost amendate cu câte 10.000 de lei fiecare pentru ambalarea și etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare. Concret, produsele porționate erau etichetate inadecvat, fiind imposibilă identificarea lotului de proveniență. O altă neregulă se referă la depozitarea nesectorizată a produselor alimentare. Potrivit DSVSA Gorj, în camera frigorifică erau depozitate ouă, mezeluri, dar și mâncare gătită. Alte două magazine alimentare și un supermarket s-au ales cu amenzi tot de câte 10.000 de lei. Aici s-au găsit 39 kilograme, 58 kg și, respectiv, 3,536 kg de carne și produse din carne fără elemente de identificare (etichete) și/sau fără documente de proveniență. Alte probleme depistate se referă la depășirea capacității de depozitare și expunere a unității, depozitarea produselor alimentare în spații inadecvate, respectiv direct pe paviment și pe lada frigorifică destinată S.N.C.U. (legume deteriorate, pâine și alte produse alimentare retrase de la comercializare) și neasigurarea temperaturii adecvate în camera de congelare. Ca sancțiune complementară, DSVSA Gorj a aplicat trei sechestre pentru cantitatea totală de 100,536 kg carne și produse din carne, destinate către neutralizare. Totodată, s-au mai aplicat cinci amenzi de câte 1.200 lei la patru restaurante și un magazin alimentar, întrucât angajații manipulau produsele fără a purta echipament complet de protecție sanitară și/sau fără a deține fișe de aptitudini de la Medicina Muncii. De asemenea, o angajată din restaurant a depozitat temporar materii prime într-un spațiu inadecvat. Controalele au fost efectuate în perioada 20-27 decembrie. S-au aplicat în total 14 amenzi în cuantum de 61.100 lei unor obiective situate în Baia de Fier, Novaci, Plopșoru, Polovragi, Prigoria, Scoarța, Târgu-Jiu și Tismana.
I.I.