O veste bună a venit la finele anului trecut pentru salariaţii Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Gorj şi pentru cei ai Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate. Instituţiile au reuşit să primească gir pozitiv pentru obţinerea unei finanţări în urma unui dosar depus la Administraţia Fondului de Mediu (AFM) pe “Programul de stimulare a înnoirii parcului auto naţional pe anul 2016 – Persoane Juridice”.
În ultima etapă de evaluare şi validare a dosarelor depuse de persoanele juridice în Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional (“Programul Rabla”) şi în Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic (“Programul Rabla Plus”) 2016, noi persoane juridice şi instituţii din Gorj au reuşit să fie acceptate la plată, obţinând astfel finanţare pentru achiziţionarea unor noi autoturisme. Un astfel de caz este şi cel al AJPIS Gorj care a primit o finanţare din partea AFM de 6.500 de lei. Tot o finanţare pe Programul Rabla, însă mai consistentă, respectiv de 13.000 de lei destinată achiziţionării a două noi maşini, a primit şi CJAS Gorj.
Pe lista persoanelor juridice care au fost acceptate şi respinse în programe se regăsesc şi alte unităţi din judeţul Gorj: SC CARDUM 7 SRL care a obţinut o finanţare de 6.500 de lei pentru achiziţionarea unui nou autoturism; Liceul Tehnologic Bîrseşti al cărui dosar depus la finele lunii octombrie 2016 a primit o finanţare din partea AFM de 6.500 de lei.
Societatea lui Zaharia, respinsă
Totuşi, în paralel cu publicarea listei cu persoanele juridice acceptate în Programul Rabla, AFM a publicat şi lista cu societăţile ori instituţiile publice ale căror dosare de finanţare au fost respinse. Pe această listă se regăseşte şi SC Edilitara Public SA, societate care funcţionează în subordinea Consiliului Local Târgu-Jiu şi al cărei director este de ani de zile Alexandru Zaharia. Dosarul a fost depus de această societate la AFM pe 20 octombrie 2016, iar motivele respingerii finanţării au fost: “cererea de finanţare nu a fost semnată de reprezentantul legal sau de către împuternicitul acestuia; potrivit certificatului constatator, Jianu Grigore este preşedintele consiliului de administraţie; nu s-a făcut dovada calităţii de reprezentant legal a semnatarului cererii de finanţare Zaharia Alexandru; nu a fost depus certificatul de cazier judiciar al reprezentantului legal; solicitantul nu este eligibil în cadrul Programului deoarece nu se poate preciza dacă reprezentantul legal este sau nu înregistrat cu fapte pedepsite de legislaţia penală”.
O altă persoană juridică din Gorj care nu a primit finanţare pe Programul Rabla este SC CUALISERV SRL. AFM a respins dosarul acestei societăţi din următoarele motive: “pentru autovehiculul uzat, din cartea de identitate nu reiese data, primei înmatriculări în România, aşadar nu se poate stabili dacă aceasta este anterioară datei de 31 decembrie 2008; nu a fost depus nici documentul prevăzut la art. 38 lit. j) care să ateste o altă dată a primei înmatriculări în România”.
Izabella Molnar