Resfinţirea celei mai vechi biserici din zona Motrului

158

IMG_0303Pe vremuri, Leurda şi Însurăţei, astăzi sate aparţinătoare ale municipiului Motru, constituiau împreună comuna Leurda, o comună care a existat şi pe vremea lui Tudor Vladimirescu. Aici, în anul 1833, pe vârful unei coline de pe linia 2 s-a construit o biserică, care a rămas şi în zilele noastre şi, conform cutumelor bisericeşti ea face parte din Parohia Severinului.

Drept urmare, pentru reabilitarea ei Consiliul Local Motru nu a putut aloca fonduri, nici oficial şi, din cauza crizei, nici sub altă formă.

Biserica a fost reabilitată prima dată în anul 1927, iar pentru reabilitarea ei, începută acum 2-3 ani de zile, sătenii au pus mână de la mână, costurile totale ridicându-se la peste 60.000 de lei, preotul Gheorghe Vâlceanu lucrând cot la cot cu sătenii pentru realizarea lucrărilor. La sfinţirea bisericii a participat Nicodim Gorjeanul, mai marele bisericilor din judeţul Mehedinţi. A fost prezent primarul Dorin Hanu, un motiv de bucurie în plus pentru preotul Gheorghe Vâlceanu.

Sătenii din Însurăţei şi Leurda şi-au cinstit cum se cuvine lăcaşul de cult, organizând parastase, mai ales că evenimentul s-a petrecut în ziua Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. Hramul bisericii este Înălţarea Domnului, sărbătoare de vară aleasă inspirat în legătură cu platoul solar pe care a fost ctitorită biserica.

Constantin Bunilă

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here