Resfinţirea Bisericii din Parohia Poiana de Sus, Turburea

365

Sâmbătă, 10 noiembrie, Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, împreună cu un numeros sobor de preoţi şi diaconi a oficiat Sfânta Liturghie şi slujba de resfinţire a Bisericii cu hramul “Sfântul Dimitrie izvorâtorul de mir” din Parohia Poiana de Sus, Comuna Turburea, a cărei piatră de temelie a fost pusă în anul 1947 şi care a fost sfinţită în anul 1957!

În prezenţa reprezentanţilor administraţiei locale şi judeţene, a unor parlamentari de Gorj şi viitori candidaţi pentru alegerile din decembrie, cei aproape patru sute de credincioşi din parohie şi din alte localităţi ale judeţului au trăit clipe de o aleasă revelaţie şi simţire spirituală, într-o zi de toamnă târzie şi cu un soare darnic şi mângâietor!

“E o bucurie mare pentru întreaga comunitate”
După ce a fost citit actul de resfinţire a bisericii, au fost acordate gramate de mulţumire d-lui primar Bârcă Ioan şi unor oameni cu suflet generos care s-au implicat în renovarea sfântului lăcaş, numindu-i aici pe d-na Cârcotă Iuliana şi domnul Cotman Claudiu. Într-o scurtă discuţie legată de eveniment, preotul paroh Călinoiu Nicolae, care a fost ridicat la rangul de iconom, ne-a declarat că: “Bucuria pe care o trăim astăzi se leagă de faptul că am împlinit ceea ce am început. E o bucurie mare pentru întreaga comunitate, pentru că oamenii aşteptau resfinţirea bisericii a cărei temelie a fost pusă de către părintele Dumitru Popescu, la 1947, deci, finisată după aproape zece ani, o biserică bine lucrată, solidă şi frumoasă în construcţia sa! Iată, am refăcut acoperişul, am înlocuit unii căpriori care putreziseră. Am refăcut tencuiala zidurilor, s-a refăcut pictura interioară, iar cu ajutorul oamenilor binevoitori, cu ajutorul primăriei, am putut să ducem la bun sfârşit această lucrare! Avem în parohie în jur de 350 de familii, cu posibilităţi materiale modeste, pentru că în zonă, noi nu avem obiective industriale! Pentru viitor, ne propunem să ridicăm o capelă, pentru că avem două cimitire, un cimitir la Poiana de sus, ceva mai departe, cale de 3-4 km, dar şi unul aici, la biserica parohială. Vă mulţumim sunteţi alături de noi la această sărbătoare”!

“Dar este şi un moment de sfinţire a vieţii şi a sufletelor noastre”
În cuvântul de suflet şi de aleasă învăţătură adresat celor prezenţi, ÎPS Dr. IRINEU, Mitropolitul Olteniei a subliniat că întotdeauna când se sfinţeşte o biserică este “un prilej nu numai de bucurie, dar este şi un moment cu totul deosebit de sfinţire a vieţii şi a sufletelor noastre, pentru că am constatat că o biserică nu se sfinţeşte întotdeauna, ci, trec generaţii de oameni şi abia apucă unii de a trăi asemenea evenimente unice! De aceea, când se târnoseşte biserica, participă oameni de pretutindeni, pentru că se ştie că la asemenea momente Dumnezeu revarsă asupra noastră bogăţii nemăsurate şi daruri nemărginite! Cu această ocazie, noi trecem prin sfântul altar, iar acesta e unicul moment când un credincios trece prin locul sfânt al bisericii, se închină la Sfânta Evanghelie, sărută sfânta masă şi trece mai departe prin acest spaţiu sfânt, pe care noi îl considerăm şi credem că este tronul Lui Dumnezeu”!

“Binecuvântează Doamne, pe cei care iubesc frumuseţea Casei Tale”
În încheierea celor adresate, prin cuvinte care sensibilizează şi îndeamnă la reflecţie profundă, Înalt Preasfinţitul Irineu a i-a felicitat pe ostenitorii lucrării, spunându-le atât de frumos: “Pentru că aveţi această biserică frumoasă, pentru că Dumnezeu v-a învrednicit ca în acest an şi în această zi să aveţi târnosirea bisericii şi să treceţi prin sfântul altar, să fiţi bucuroşi! Să-I mulţumiţi Lui Dumnezeu! Să vă feriţi de vorbe urâte, de drăcuieli, de lucruri care nu sunt folositoare şi nu sunt spre binele nostru! Fraţilor şi surori, se merită ca pentru aceste lăcaşuri sfinte şi pentru aceste locuri binecuvântate, să dăm toată osteneala noastră, ca să primim răsplată veşnica Împărăţie împreună cu Tatăl cel Ceresc! Pentru aceasta, biserica noastră se roagă întotdeauna, mai ales pentru cei care se ostenesc pentru înfrumuseţarea sfântului lăcaş! Binecuvântează Doamne, pe cei care iubesc frumuseţea, podoaba, strălucirea Casei tale, şi răsplăteşte-le lor cu darurile tale cele bogate, însutit şi înmiit! Felicităm pe toţi cei care s-au ostenit la lucrarea aceasta sfântă a bisericii, pentru că Dumnezeu ştie inimile şi faptele fiecăruia! Îl rugăm pe Bunul Dumnezeu, să vă răsplătească cu darurile Sale cele bogate! Îl rugăm, de asemenea, să vă întărească credinţa, nădejdea şi dragostea pentru Mântuitorul nostru Iisus Hristos”!
Profesor, Vasile Gogonea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here