Reputaţia pătată, la final de mandat! – Judecătorul Marin a renunţat la robă, după un frecuş al Inspecţiei Judiciare

946

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat pe 31 decembrie 2015 decretul de eliberare din funcţie a judecătorului Ion Marin de la Tribunalul Gorj. Faptul că Marin şi-a cerut pensionare începând cu data de 1 ianuarie 2016 nu este un lucru ieşit din comun, dar faptul că, în octombrire, Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) îl luase în vizor pe judecător schimbă total datele problemei. Potrivit CSM, activitatea magistratului intrase în atenţia Inspecţiei Judiciare, care constată, cu doar două luni în urmă, că sunt indicii pentru neîndeplinirea condiţiei de bună reputaţie de către judecătorul gorjean. În noiembrie, Marin este citat pentru explicaţii la CSM, Secţia de Judecători stabilind însă că Inspecţia Judiciară a cam exagerat, reputaţia magistratului neavând de suferit la acest capitol. Situaţia în care magistratul, dovedit colaborator al fostei Securităţi, a fost pus, l-a determinat pe acesta, o lună mai târziu, să renunţe la robă, asta deşi putea să mai rămână mult şi bine la locul de muncă, acesta având vârsta de doar 57 de ani şi o vechime în magistratură de 25 de ani.

Ion Marin a fost timp de peste 20 de ani judecător, alţi aproape șase ani prestându-i ca şi consilier juridic. În această perioadă a fost şi magistrat delegat la Penitenciarul Târgu-Jiu, purtător de cuvânt al Tribunalului Gorj şi preşedinte al birourilor judeţene electorale. De altfel, acesta a fost pentru ultima oară preşedinte al BEJ Gorj, chiar în 2014, la alegerile parlamentare. Acest moment a fost unul tensionat pentru judecător, el fiind apostrofat atunci, public, de şeful PSD Gorj, Florin Cârciumaru, pentru că întârziase procedura de înscriere la candidatură a senatorului social-democrat Mihnea Costoiu. Deşi s-a vehiculat că judecătorul s-ar fi îndreptat cu o plângere la CSM împotriva lui Cârciumaru, acest lucru nu s-a întâmplat, judecătorul cântărind just mustrarea liderului PSD Gorj, tensionat de prezenţa la depunerea candidaturii a superiorului său politic, Victor Ponta.

“Laleaua”, colaborator dovedit al Securităţii
Un alt moment tensionat din cariera lui Marin este apariţia numelui său, în 2009, întru-un document al CNSAS care îl cataloga pe judecător drept fost colaborator al Securităţii.
d1 d2Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii ceruse atunci Curţii de Apel Bucureşti să constate calitatea de colaborator al Securităţii a magistratului gorjean Ion Marin, pe motivul că
acesta, în perioada 1987-1988, ar fi pus la dispoziţia organelor de securitate garsoniera pe care o deţinea pe Aleea Plopilor din municipiul Tg-Jiu. Pe atunci Marin era sculer-matriţer la IATCCR (actual Artego), urmând în acelaşi timp şi cursurile Facultăţii de Drept din Cluj-Napoca. El a fost recrutat în calitate de “gazdă casă de întâlnire”, semnând un angajament şi primind numele
conspirativ de “Laleaua”. Cel care l-a racolat pe Ion Marin a fost colegul său de facultate, lt. maj. Ion Păducel, care, între 2004-2008, a fost consilier judeţean din partea PRM, iar după aceea, profesor la o universitate particulară din Târgu-Jiu. În calitate de lucrător al Securităţii, Păducel făcea periodic rapoarte către conducere, cerând să-i fie alocate câte 400 de lei pentru a-i plăti lui Marin, acesta semnând la primirea banilor chitanţe olografe, în care preciza că a fost remunerat pentru “rezolvarea unor sarcini pe linie de Securitate”. Cu toate că aceste dovezi existau
în dosarul depus de CNSAS la Curtea de Apel Bucureşti, instanţa a respins acţiunea ca neîntemeiată, în anul 2010, precizând că exista posibilitatea ca Marin să nu ştie că în locuinţa sa securiştii se întâlneau cu reţeaua de informatori. Acest lucru a fost susţinut şi de către magistrat, care a recunoscut că a primit bani în contul folosirii garsonierei sale, dar nu a cunoscut scopul utilizării acesteia. În 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie modifică însă la recurs sentinţa Curţii de Apel Bucureşti, stabilind că magistratul Ion Marin a fost colaborator al fostei Securităţii. Sentinţa de acum trei ani este irevocabilă.

Sub vizorul Inspecţiei Judiciare
În ciuda eşecului de la Înalta Curte, Marin îşi continuă activitatea la Tribunalul Gorj până în 2015 când în vara anului trecut intră, intempestiv, în vizorul Inspecţiei Judiciare a CSM. Nu se cunoaşte deocamdată motivul acestei verificări, cert este doar că Raportul Inspecției Judiciare nr.4198/IJ/2523/DIJ/2015 privind rezultatul verificărilor referitoare la îndeplinirea condiției de bună reputaţie de către judecătorul Ion Marin nu sunt tocmai pozitive pentru acesta.
“Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a constatat că există indicii pentru neîndeplinirea condiţiei de bună reputaţie de către domnul Marin Ion, judecător în cadrul Tribunalului Gorj şi a dispus citarea domnului judecător la termenul din data de 17.11.2015”, se arată în soluţia CSM.

CSM îi apără reputaţia
La termenul din noiembrie, Marin reuşeşte să-şi convingă superiorii că nu are o reputaţie pătată, în ciuda raportului Inspecţiei Judiciare care arătase contrariul. “Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a constatat îndeplinirea condiţiei de bună reputaţie a judecătorului Ion Marin din cadrul Tribunalului Gorj”, se arată astfel în hotărârea 915 a CSM, din 17 noiembrie.
Urmare a celor întâmplate, Marin care mai putea rămâne în magistratură până la împlinirea vârstei de 60 de ani, şi chiar şi după aceea, prin aprobarea anuală a CSM, decide astfel să se pensioneze, bazându-se pe anii de muncă prestaţi care îi permit asta.
În 17 decembrie 2015, exact la o lună după prezentarea sa în faţa judecătorilor CSM, lui Ion Marin acelaşi organism îi acceptă intrarea la pensie, la cererea acestuia, cu începere din 1 ianuarie 2016. Decretul de eliberare a magistratului este semnat de Klaus Iohannis pe 31 decembrie, de cinci zile, Ion Marin fiind astfel pensionar cu acte în regulă.
ANAMARIA STOICA

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here