REMEMBER (III) – Omagiile lui Vasile C. Vulpe şi ale contemporanilor gorjeni aduse Marelui poet român din Basarabia Grigore Vieru!

780

Am fi putut relua un motto aparţinând lui Adrian Păunescu, Poet Naţional al României şi legat de o mare prietenie cu Grigore Vieru. Nu cred că greşim folosindu-l pe acesta, şi Grigore Vieru şi Adrian Păunescu recunoscând că Limba română şi poezia se trag de la cel mai mare poet Naţional al României – Mihai Eminescu.

Dorinţă adevărată şi sfântă

– Sunteţi, la cei 84 de ani ai dumneavoastră, aşa cum aforistic scria Gabriel Garcia Marquez: „Vârsta nu e cea pe care o ai, ci aceea pe care o simţi.” Un om spiritual tânăr şi neobosit.
vieru– Am o dorinţă adevărată şi sfântă să le spun celor din jurul meu cât mai multe despre cel mai mare poet român din Basarabia. Şi mai vreau să le arăt cititorilor Gorjeanului – treabă la care m-a sprijinit enorm domnul director al SC Gorjeanul SA, Dragoş Ionică – şi pe alţii care m-au ajutat. Faţă de cititori am obligaţia de a face cunoscut că pe data de 23 august 1991, a avut loc la Băile Herculane întâlnirea istorică şi de suflet a lui nea vieru (1)Vasile C. Vulpe cu marele poet român din Basarabia – Grigore Vieru. Cu care ocazie s-a legat o prietenie veşnică, ce a durat de la acea dată până la ultima noastră întâlnire din anul 2008, la Bucureşti.

Mulţumiri şi prietenie veşnică

– Fiind o prietenie veşnică ea nu s-a sfârşit. Au rămas vasta sa operă literară, faptele domniei sale şi vă veţi mai întâlni, cândva, în Ceruri. Ce-aţi mai avea de spus?
– E drept, prietenia este veşnică. Cu această ocazie, eu, Vasile C. Vulpe, doresc să fac cunoscut şi să le mulţumesc pentru faptul că m-au ajutat să fac nişte gesturi umane, care, de asemenea, vor rămâne veşnice, mai multor oameni adevăraţi. Doamnei vieru (2)profesoare Alexandra Andrei, fost director ce cu onoare conducea Biblioteca Judeţeană „Christian Tell”, ce mi-a permis, cu ocazia manifestării Cultura scrisă în Gorj, să aşez tabloul cu portretul poetului Grigore Vieru în rândul clasicilor literaturii române.
– Acolo, unde câţiva ani mai târziu l-aţi aşezat la loc de cinste şi pe Adrian Păunescu. Mai rar oameni ca domnia voastră.
– Le mai mulţumesc directorului Muzeului Judeţean de Istorie „Al. Ştefulescu”, Dr. Dumitru Hortopan, întrucât mi-a îngăduit să aşez trei tablouri: Grigore Vieru, Adrian Păunescu şi unul cu aprecierile poetului Grigore Vieru la adresa prietenului său din Gorj, Vasile C. Vulpe, semnate cu autograf, în prezenţa jurnalistului Ion Predoşanu. vieru (3)Sunt mulţi care mi-au întins o mână de ajutor. Printre ei se află şi directorul Colegiului Naţional „Tudor Vladimirescu” Târgu-Jiu, prof. Dorin Dan Taşcău. L-am lăsat la urmă dar poate fi cel dintâi pe prof.univ.dr. Emil Huidu, fost ministru al Minelor înainte de 1989, şi autorul multor tratate de specialitate despre mineritul din Gorj.

Grigore Vieru, bust la Târgu-Jiu!

– Ce se mai aude cu intenţia de a i se ridica un bust la Târgu Jiu marelui poet Grigore Vieru?
– Aoleu, vârsta. Trebuie să le mulţumesc primarului municipiului – Dr. Ing. Florin Cârciumaru şi viceprimarului pe probleme de cultură, Adrian Tudor, care mi-au promis că fac demersurile şi am mare încredere în domniile lor.
– Nu-i nimic. Mai bine mai târziu decât niciodată. Iar o zicere din cărţile sfinte scrie că „Cei din urmă vor fi cei dintâi!”
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here