REMEMBER – George Drăghescu – Omagiu Omului de cultură Paul Plopa, secretarul şi graficianul Gazetei Gorjului

219

În colecţia “Restituiri” a revistuţei de buzunar “CEAŞCA DE CAFEA”, ca Nr. 1, apar 33 de desene ale regretatului Paul Plopa, fost secretar de redacţie al “Gazetei Gorjului”.

La loc de cinste, merită să-i amintim pe sponsorii Arhitect Titi Florescu şi pe Alexandru Băluţă fără de care această superbă bijuterie publicistică din stirpea “Biletelor de papagal” argheziene n-ar fi apărut.
Inspiratul şi generosul editor George Drăghescu – poet fin şi actor de mare talent – îi are ca ajutoare destoinice ca Secretar de redacţie pe epigramistul Col(r) Grig. M. Dobreanu şi pe redactorul asociat pe universitarul şi scriitorul polivalent Ion Popescu-Brădiceni.
Pentru cei mai tineri, amintim că Paul PLOPA s-a născut la 8 aprilie 1936, purtând numele de Paul PLOP, în Cernăuţi (fostă capitală spirituală a românismului din Bucovina de Nord, actualmente în Ucraina) şi a trecut la cele veşnice în anul 2001, la Târgu Jiu. În timpul vieţii, Paul PLOPA a fost un om plin de haruri: prozator, jurnalist, artist plastic de excepţie, caricaturist, fiind pentru o vreme, director al Casei de cultură a municipiului Târgu Jiu, apoi redactor şi secretar de redacţie la “Gazeta Gorjului”, şi s-a implicat activ în viaţa culturală şi nu numai a Târgu Jiului şi a Gorjului, al căror cetăţean responsabil s-a dovedit a fi.
În îndelugata-i activitate publicistică şi scriitoricească a mai semnat cu pseudonimele P. Cernăuţeanu, Septimiu Cernescu, P. Cernea şi Septim Cernăuţeanu. Mai semnalăm că recenta apariţie intitulată “33 de desene de PAUL PLOPA”, cuprinde caricaturi apărute de-a lungul vremii în “Gazeta Gorjului”, al cărui slujbaş devotat a fost. Majoritatea desenelor au poantele în textele însoţitoare, caricaturile fără cuvinte fiind puţine numeric.
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here