Remember: 90 de ani de la nașterea ing. Titu I. Pânișoară (2 sept. 1932 – 19 apr. 2016) – scriitor și fost primar al municipiului Târgu-Jiu

1791

În aceste zile se împlinesc 90 de ani de la nașterea gorjeanului ing. Titu Pânișoară, scriitor, documentarist și fost primar al municipiului Târgu-Jiu, motiv pentru care credem că poate fi un moment potrivit spre o readucere în atenția comunității a activității sale de-a lungul anilor.
Titu Pânișoară s-a născut la 2 septembrie 1932 în satul Câineni, comuna Curtișoara, azi ambele incluse în orașul Bumbești-Jiu, județul Gorj. A urmat cursurile școlii primare din comuna natală, apoi prin concurs, a fost admis în clasa a I-a la Liceul ”Tudor Vladimirescu” Târgu-Jiu, unde a fost premiant și premiat de onoare al celei mai prestigioase școli gorjene.
În anul 1951, Titu Pânișoară a fost între primii admiși la Facultatea de Electromecanică Minieră din cadrul Institutului de Mine Petroșani.
Rezultatele la învățătură și conduita tânărului student au contribuit la selectarea sa pentru continuarea studiilor în Uniunea Sovietică la Institutul Politehnic Novocerkask (anii II-IV) și la Institutul de Mine Harkov (anul V), unde și-a susținut și examenul de absolvire, obținând ”diploma de merit” în specializarea inginer electromecanic minier.
După finalizarea studiilor universitare, tânărul ing. Titu Pânișoară, a fost repartizat, la cerere, în producție la Exploatarea Minieră Lonea din cadrul Combinatului Cărbunelui Valea Jiului, unde a fost un inginer apropiat de oameni și de activitatea lor grea în subteran.
După mai mulți ani petrecuți ca inginer electromecanic miner în subteran, unde și-a dovedit calitățile profesionale, organizatorice și umane, ing. Titu Pânișoară a fost scos din producție, de către autoritățile vremii și trimis să lucreze în conducerea Organizației Regionale U.T.M. Hunedoara.
După o perioadă de timp a revenit în Valea Jiului unde a îndeplinit funcții politice în cadrul Organizației P.C.R. Petroșani, de unde a fost promovat în structurile centrale ale partidului.
În perioada anilor 1964-1969 Titu Pânișoară a urmat cursurile, la fără frecvență, ale Academiei de Științe Social-Politice ”Ștefan Gheorghiu” din București, fiind între șefii de promoție.
În anul 1971, inginerul Titu Pânișoară a revenit în județul natal, ocupând prin concurs funcția de director al Direcției Tenhice – Investiții a Consiliului Popular Județean Gorj (1 martie 1971 – 22 octombrie 1979).
În perioada 1973-1975 a urmat cursurile Institutului Central de Pregătire a Cadrelor de Conducere din Economie și Administrația de Stat, pe care le-a absolvit cu rezultate deosebite.
Activitatea profesională și cea politică desfășurate cu profesionalism și competență, a contribuit la alegerea lui Titu Pânișoară în funcția de prim-vicepreședinte al Comitetului Executiv al Consiliului Popular al Municipiului Târgu-Jiu (22 oct. 1979 – 27 martie 1987) și pe cea de primar (27 martie 1987 – 22 dec. 1989).
În perioada mandatului de prim-vicepreședinte și de primar al Târgu-Jiului, Titu Pânișoară a acționat în conformitate cu prevederile legislației în vigoare dar în concordanță cu interesele, nevoile și propunerile cetățenilor, motiv pentru care s-a bucurat de o mare apreciere din partea acestora.
Împreună cu oamenii urbei și pentru ei Titu Pânișoară a folosit cunoștințele, priceperea și experiența sa pentru dezvoltarea urbei, astfel fiind realizare un număr important de obiective de investiții în industrie, învățământ, sănătate, cultură, ș.a., în timpul mandatelor sale conturându-se o importantă platformă industrială, în partea de nord a municipiului, iar zestrea edilitară a orașului s-a îmbogățit cu mai multe obiective de mare utilitate, dintre care se amintesc: noua stație CFR Târgu-Jiu, dată în exploatare în 21 august 1989; Hotelul ”Sport” și tribuna acoperită de la Stadionul Municipal, date în folosință în anii 1987 și respectiv 1989; Complexul sportiv și de agrement Debarcader (motel, popicărie, bazin de înot, terenuri de sport, amenajarea lacului, dotarea lui cu bărci și hidrobiciclete, dat în folosință la 21 august 1989; extinderea Liceului ”Tudor Vladimirescu” cu 20 de săli de clasă, cabinete pentru limbi străine, sală de desen, bibliotecă, internat cu 306 locuri și cantină; extinderea cu 250 de paturi a Spitalului din strada Tudor Vladimirescu și realizarea parcului cu fântână arteziană din fața spitalului; începerea și desfășurarea lucrărilor de amenajare hidroenergetică a râului Jiu în zona municipiului Târgu-Jiu; realizarea unui volum mare de lucrări la Centrala Electrică și de Termoficare a municipiului Târgu-Jiu (95 % din lucrările la grupul I de 50 MW fiind realizate), și abandonate după anul 1990; realizarea a numeroase lucrări de sistematizare a străzilor și de construcții de locuințe, în special în zona centrală a orașului; A propus și a obținut aprobarea pentru introducerea troleibuzelor în rețeaua de transport în comun a orașului; Tot lui Titu Pânișoară în calitate se salariat la Consiliului Popular Județean Gorj și al Primăriei Târgu-Jiu i se datorează realizarea ”Teatrului de vară” precum și realizarea clădirii Palatului Justiției din strada Tudor Vladimirescu; a fost persoana care a contribuit, prin calitățile decizionale ce le avea, la proiectarea și realizarea Parcului de lângă Spitalul Județean de pe strada Tudor Vladimirescu, în locul unor blocuri propuse de proiectantul zonei.
Așa cum consemnează Al. Doru Șerban, jurist, documentarist, scriitor și publicist: ”Primarul Titu Pânișoară a fost un model pentru semeni prin conduita personală și cea civică. Devenise proverbială prezența primarului la cozile pentru aprovizionarea zilnică, iar dumnealui care a împărțit numai legal spații de locuit, nu a vrut să-și schimbe propriul apartament cu unul mai spațios, situat într-o zonă centrală. La crearea și impunerea imaginii de persoană publică incoruptibilă, pe primarul Titu Pânișoară l-a ajutat familia, formată din distinsa doamnă Ana Pănișoară, eminentă învățătoare și cei trei copii: Doina, Daciana și Ovidiu, elevi exemplu prin comportare și rezultate la învățătură, realizați intelectual și profesional …”
După pensionare, în anul 1990, ing. Titu Pănișoară, cel care a scris prin fapte pagini de istoria Târgu-Jiului s-a dedicat în totalitate scrisului, pentru a lăsa urmașilor destăinuiri ale trăirilor și împlinirilor sale, iar Alexandru Doru Șerban a fost cel care l-a convins să se apuce de acest demers și i-a fost mentor. Titu Pânișoară s-a dovedit un excelent documentarist cu talent scriitoricesc apreciabil și cu mare putere de muncă, care și-a înscris numele, ca autor, coautor ori coordonator pe coperțile unor apariții editoriale de mare interes, dintre care amintim (în ordinea alfabetică a titlurilor): ”Amintirile orașului”, (2006); ”Curtișoara – monografie”, în colaborare cu Marin Colțan (2002); ”Gorjul administrativ-teritorial”, în colaborare cu Vasile Marinoiu și Gheorghe Roibu, (2004); ”Municipiul Târgu-Jiu” (2002); ”Oameni și întâmplări din Gorj”, în trei volume (2005-2007); ”Primarii Târgu-Jiului” (2009); Simpozionul Național prof. univ. dr. muzicolog Petre Brâncuși”, în 12 ediții (2003-2014); ”Școala Târgu-Jiană. Biografie și destin”, coordonatori: Titu Pânișoară, Elena Roată, Ion Șoldea, (2005); ”Târgu-Jiu 600. Repere de ieri și de azi”, coautor, (2006); ”Târgu-Jiu. Case. Oameni. Destine” în șase volume, coautor, coordonator fiind domnul Ion Duguleanu:
De remarcat faptul că ing. Titu Pânișoară a fost inițiatorul și organizatorul a mai multor ediții ale ”Simpozionului național prof. dr. muzicolog Petre Brâncuși”, desfășurat anual la Târgu-Jiu prin efortul și strădania sa, fiind în același timp și cel care s-a îngrijit sau s-a numărat printre cei care s-au îngrijit de publicarea lucrărilor simpozionului și apariția a 12 ediții din acest ciclu de lucrări.
Inginerul, documentaristul, publicistul și scriitorul Titu Pânișoară a publicat diverse articole și studii documentare în ”Gorjeanul” și ”Portal Măiastra” făcând parte din colegiul redacțional al ”Portal Măiastra” – Târgu-Jiu
Despre activitatea, conduita și cărțile scrise de ing. Titu Pânișoară au scris, printre alții: prof. univ. dr. Adrian Gorun în volumul ”Titu Pânișoară. Antologie” (2016); prof. dr. Zenovie Cârlugea; Sorin Băleanu, Tudor Berca în volumul ”Personalități gorjene la cumpăna dintre milenii” (Editura Gorjeanul, 2001), Alexandru Doru Șerban în volumele ”Autori gorjeni și cărțile lor – dicționar” (Editura Măiastra, Târgu-Jiu, 2005), și în ”Primarii Târgu-Jiului” (Editura Măiastra, Târgu-Jiu, 2009); George Manoniu, Marius Becherete, Ion Predoșanu, Ion Șoldea ș.a. în Gorjeanul; Constantin Crețan în Curierul primăriei, ș.a.
De subliniat faptul că regretatul scriitor ing. Titu Pânișoară a fost membru fondator și vicepreședinte al Asociației Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”Al. D. Șerban” Târgu-Jiu cu o contribuție substanțială la fondarea și evoluția ulterioară a asociației.
Titu Pânișoară s-a stins din viață la 12 aprilie 2016 și a fost înhumat în Cimitirul Municipal Târgu-Jiu.
Impresionat de personalitatea, calitățile și viața ing. Titu Pânișoară, scriitorul gorjean Florian Văideianu, care a avut prilejul să fie mai mult timp în preajma sa, în ultimii săi ani de viață, i-a dedicat omului, scriitorului și primarului Titu Pânișoară un roman intitulat ”Putere și libertare”, publicat la Editura ”Măiastra”, din Târgu-Jiu și lansat în data de 3 septembrie 2016 la Muzeul Județean Gorj în cadrul unui eveniment special organizat de către Asociația Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”Al. Doru Șerban”.
De menționat faptul că pentru a marca personalitatea ing. Titu Pânișoară, în data de 2 septembrie 2016, cu prilejul împlinirii a 84 de ani de la nașterea sa, Universitatea ”Constantin Brâncuși” Târgu-Ju a organizat un eveniment deosebit, ce a reprezentat un ”omagiu adus … marelui specialist și scriitor, fost primar al municipiului Târgu-Jiu”, prilej cu care a fost lansat și volumul ”Titu Pânișoară. Antologie” realizat sub coordonarea Prof. univ. dr. Adrian Gorun – președinte al instituției de învățământ superior la acea dată. Cu acest prilej, unul din amfiteatrele Universității ”Constantin Brâncuși” Târgu-Jiu a primit numele fostului primar care se numește ”Amfiteatrul Titu Pânișoară”.
Așadar, un om de ispravă al Gorjului, căruia îi aducem omagiul cuvenit.
dr. Victor Troacă, Președinte al Asociației Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”Al. D. Șerban”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here