Remedii din natură pentru detoxifierea ficatului

2418

Steatoza hepatică sau, cum se mai spune în popor, „ficatul gras”, este considerată una dintre cele mai răspândite boli de ficat, după hepatită, și constă într-un exces de grăsime ce se depune în celulele hepatice făcându-le să nu mai funcționeze în parametrii normali. Specialiștii sunt de părere că această afecțiune nu ridică probleme de diagnostic și tratament, este reversibilă și se poate trata printr-un regim de viață sănătos și prin consumul anumitor produse naturiste.
La consultația medicului, acesta va constata un ficat mărit, nedureros, cu marginea nemodificată. Steatoza hepatică poate fi însoțită și de o splenomegalie (splină mărită). Pofta de mâncare este păstrată, apar doar unele fenomene dispeptice ca o consecință a suferinței gastrice sau pancreatice concomitente. La microscop se observă hepatocite mărite în volum, cu depunere de grăsime. Probele hepatice sunt normale, uneori însă, se constată un nivel crescut al activității serice a transaminazelor.
Steatoza hepatică (ficat gras) fără complicații este reversibilă, de aceea este necesară o cură de menajare a ficatului. În steatoza hepatică de cauză alimentară, este interzis consumul de grăsimi animale, carne grasă, iar în alimentația bolnavului de steatoză trebuie să predomine legume, fructe, fibre, uleiuri presate la rece, pește, cereale integrale, orez brun, ceai verde, ciuperci, alimente cu vitamina C. Medicii sunt de părere că în cazul steatozei hepatice de natură alcoolică, renunțarea la alcool face parte din tratament și conduce la regresiunea rapidă a bolii. Este necesară, de asemenea, menținerea greutății corporale în limite normale, iar fumătorii trebuie să renunțe la fumat. Pe lângă un stil de viață sănătos, pentru detoxifierea ficatului, fitoterapeuții recomandă câteva plante care sunt de un real ajutor în tratarea unui ficat gras.
ceai-maceseIată câteva dintre acestea:
•Anghinarea combate preciroza. Ceaiurile din frunze de anghinare au proprietatea de a mări secreţia biliară. Astfel, infuziile ajută la buna funcţionare a ficatului şi a bilei. Mai mult, ceaiul reglează nivelul glicemiei şi contribuie la eliminarea colesterolului „rău”. Fitoterapeuții recomandă terapia cu infuzie de anghinare în hepatitele cronice, când ficatul este mărit şi în preciroze. Infuzia se prepară dintr-o lingură de plantă la o cană cu 500 ml de apă clocotită. O parte din ceai se bea dimineaţa, pe stomacul gol, după care bolnavul trebuie să stea culcat o jumătate de oră pe partea dreaptă. Restul cantităţii de ceai se bea în cursul zilei, cu o jumătate de oră înaintea meselor principale. Tratamentul durează 20-30 de zile, iar după o lună se poate relua.
•Armurariul are proprietăţi antitoxice. Fructele de armurariu conţin silimarină, o substanţă activă care contribuie la regenerarea celulelor ficatului şi protejează integritatea membranelor celulelor hepatice. Silimarina are proprietăţi antitoxice şi combate intoxicaţiile cauzate de excesul de medicamente. Studiile cercetătorilor în domeniu au arătat că armurariul este, în prezent, cel mai eficient remediu natural pentru toate afecţiunile hepatice. De asemenea, armurariul anulează urmele lăsate la nivelul ficatului de consumul excesiv de alcool. Ceaiul din fructe de armurariu se prepară prin infuzarea unei linguriţe şi jumătate de fructe măcinate într-o cană cu apă clocotită, timp de 10 minute. Bolnavul poate să bea două căni de ceai pe zi. Prima cană se bea dimineaţa, înainte de micul dejun, apoi bolnavul trebuie să stea culcat pe partea dreaptă timp de 30 de minute. Cura trebuie urmată timp de 14 zile şi se poate relua după o pauză de 10 zile.
•Măceşele au efect antiinflamator. Datorită substanţelor active din compoziţia fructelor de măceş, printre care vitaminele B1, B2, C şi P, zaharuri, lecitină şi pectină, ceaiul de măceşe are acţiune tonică, vasodilatatoare, antiinflamatoare, antitoxică, stimulând în acelaşi timp activitatea ficatului şi a bilei.
Specialiştii recomandă infuzia de măceşe în tratamentul afecţiunilor hepatice: hepatite cronice, ficat mărit sau gras. Infuzia se prepară din trei linguriţe de pudră de măceşe şi o cană cu 500 ml de apă clocotită. După ce se infuzează, timp de 15 minute, ceaiul se îndulceşte cu puţină miere.
C.R.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here