Relaţii trainice de prietenie între Godineşti şi provincia Luxemburg din Belgia

370

Douăzeci de elevi de la Şcoala Gimnazială din Godineşti s-au întors recent dintr-o vizită de trei săptămâni în Belgia. Vizita acestor elevi a fost organizată de Asociaţia ASBL „Enfants Etrangers en Vacances” („Copii străini în vacanţă”) din provincia Luxemburg din Belgia.

Începând cu vara anului 1990, această, asociaţie a recrutat elevi de la şcolile din Arjoci şi Godineşti cu vârste cuprinse între 9 şi 17 ani, ce şi-au petrecut trei săptămâni din vacanţele de vară la diferite familii belgiene, dându-i-se posibilitatea unui elev să meargă la aceeaşi familie în opt ani de zile. Dar şi după împlinirea vârstei de 17 ani, mulţi tineri au fost invitaţi de familiile belgiene, stabilindu-se trainice şi durabile relaţii de prietenie româno-belgiene.
În cele 25 de serii anterioare, transportul elevilor români s-a efectuat cu unul sau două autocare venite din Belgia. Anul acesta din cauza numărului mic de elevi, organizatorii belgieni au stabilit ca transportul să fie efectuat cu avionul pe ruta Bucureşti-Bruxelles şi retur.
De la Godineşti până la Aeroportul „Henri Coandă” de la Otopeni şi înapoi la Godineşti, elevii au fost transportaţi cu un autocar plătit tot de belgieni.
În cei 25 de ani, au fost invitaţi peste 350 de elevi din Arjoci şi Godineşti. Familiile care au găzduit gratuit timp de trei săptămâni pe aceşti elevi le-au oferit posibilitatea de a cunoaşte frumuseţile naturale ale Belgiei, dar şi istoria şi realizările poporului belgian. Mulţi elevi au făcut cunoştinţă cu litoralul Mării Nordului sau au vizitat principalele oraşe belgiene: Bruxelles(sediul Uniunii Europene, Atomium, Palatul Regal, Palatul Justiţiei. Muzeul Muzicii, Mini Europa şi aletele), Liege Bastogne (Monumentul Eroilor), Namur (Citadela), Dinant, Antwerp (Anvers). Numeroşi elevi împreună cu familiile gazde au efectuat excursii în Franţa, la Paris, vizitând Turnul Eiffel, Muzeul Luvru şi altele, dar şi în Spania, la Palma de Mallorca.
Câţiva elevi din Godineşti şi Arjoci au beneficiat de sprijinul financiar al familiilor belgiene pentru a-şi continua studiile gimnaziale şi liceale în România.
De fiecare dată, în cei 25 de ani, la întoarcere din Belgia pe lângă alimente, îmbrăcăminte şi încălţăminte, elevii au primit de la familiile gazde şi bani, calculatoare, telefoane mobile, tablete.
Asociaţia ASBL „Enfants Etrangers en Vacances” a adus la Şcoala Gimnazială Godineşti: rechizite şcolare, manuale şcolare belgiene, cărţi în limba franceză, calculatoare pentru cabinetul de informatică al şcolii. De asemenea, belgienii au amenajat terenul de sport al şcolii, dotându-l şi cu materiale sportive necesare pentru fotbal, volei, baschet. În anul 2004, această asociaţie a sponsorizat lucrările pentru instalarea centralei termice de la localul cu clasele I-IV al şcoli din Godineşti. În anii 2004 şi 2005 au finanţat construirea celor două toalete moderne de la cele două localuri de şcoală din Godineşti. Costul total al investiţiilor a fost de 25000 euro. La stadionul din satul Godineşti, această asociaţie a susţinut financiar construirea tribunelor.
Un mare câştig pentru majoritatea elevilor din Godineşti şi Arjoci, care au mers în Belgia în cei 25 de ani, este „stăpânirea” limbii franceze.
În acest sfert de scol de trainice relaţii româno-belgiene, elevii din Arjoci şi Godineşti, sub conducerea profesorilor însoţitori, au prezentat frumoase programe artisticeîn limba română, dar şi în limba franceză, fiind apreciate şi aplaudate de familiile belgiene.
Până în anul 2004, relaţiile dintre ASBL „Enfants Etrangers en Vacances” şi Primăria Godineşti au fost foarte bune, dar din acel ani, de când primar este o persoană străină de satul Godineşti, nefiind legată cu nimic de acesta, aceste relaţii s-au deteriorat.
În anul 2009, pe baza înţelegerilor anterioare între ASBL „Enfants Etrangers en Vacances” şi Primăria Godineşti, s-a hotărât să se organizeze aniversarea a 20 de ani, de când elevii din Arjoci şi Godineşti au mers în Belgia. Zecile de familii belgiene care s-au deplasat la Godineşti pentru a participa la această aniversare au plecat profund dezamăgite de modul inospitalier cu care au fost primite de autorităţile locale.
Asociaţia ASBL EEEV a constatat lipsa de respect şi recunoştinţă a Primăriei Godineşti faţă de realizările acesteia (investiţiile făcute, ajutorul direct dat de familiile belgiene la plata costurilor de şcolarizare pentru copiii din Godineşti, cheltuielile referitoare la cele 20 de excursii în Belgia).
Primăria Godineşti se angajase să invite pe cei 307 tineri, care au participat la excursii în Belgia în perioada 1990-2009, să anunţe petrecerea în mod public, să mobilizeze aproximativ 700 de persoane pentru a sărbători 20 de ani de prietenie româno-belgiană, dar din nefericire, belgienii au constatat că nimeni nu a fost informat în sat despre organizarea acestei aniversări.
Această asociaţie belgiană prevăzuse să sponsorizeze şi construirea vestiarelor de la stadionul din sat cu ajutorul unui sponsor prezent la aniversare. Văzând lipsa de recunoştinţă a Primăriei Godineşti faţă de numeroasele investiţii, sponsorul respectiv a preferat să-şi reorienteze donaţia spre altă localitate din ţară.
Satul Godineşti a pierdut şi va pierde mult în continuare din cauza „îndepărtării” belgienilor de către conducerea primăriei localităţii.
Lăsând la o parte atitudinea neprietenoasă a primarului comunei Godineşti faţă de belgieni ASBL „Enfants Etrangers en Vacances” continuă să recruteze elevi din Arjoci şi Godineşti, care să-şi petreacă trei săptămâni în Belgia, iar de fiecare dată când sosesc în Godineşti, familiile belgiene sunt surprinse de primirea călduroasă şi devotamentul oamenilor din Godineşti.
Toţi belgienii care au venit la Godineşti începând cu 1990 păstrează amintiri extraordinare din călătoriile lor, ocazii în care au descoperit frumuseţile României şi ale zonei şi căldura cu care au fost înconjuraţi de oamenii din Godineşti.
În ciuda situaţiei materiale limitate a unor familii din Godineşti pe care belgienii o cunosc, de fiecare dată aceştia au apreciat profunzimea prieteniei româno-belgiene.
Profesor Ilie Vâlceanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here