Regulile de funcționare a școlilor s-ar putea modifica din nou. Care este propunerea ministrului Educației

416

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunțat, luni, că a propus să se poată desfășura cursuri cu prezență fizică şi în unitățile de învățământ care au o rată de vaccinare a personalului de sub 60%, dacă acestea funcționează pe raza unor localități unde incidența de infectare cu SARS-CoV-2 este sub 3 la mia de locuitori.

„Am inițiat să poată fi completat ordinul de comun al ministrului Educației, ministrului sănătății, ca titlu de excepție, să renunțe la pragul de vaccinare de 60 la sută în localitățile care au sub trei la mie rata de infectare. Până în prezent, știm bine, avem din fericire un trend descendent. Se așteaptă confirmarea acestui trend descendent la finalul săptămânii și îmi exprim convingerea că va fi adoptată la finalul săptămânii această hotărâre CNSU care va abilita Ministerul Educației și Sănătății să elimine condiția de prag de vaccinare pentru toate localitățile în care rata de infectare este mai mică de trei la mie la nivelul zilei de vineri, care este considerată zi de referință pentru săptămâna viitoare”, a declarat Cîmpeanu, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria. Tot luni, într-o intervenție la un post de televiziune, ministrul Educației a explicat de ce ar urma să se mențină acest prag de 3 la mie. „Același lucru s-a spus și când am avut de ales între varianta 1 – care mi s-a propus și pe care am refuzat-o, a ține toate școlile și grădinițele închise, ceea ce e inacceptabil, pentru că în acest fel distrugem acest popor – și varianta 2, care de asemenea nu era acceptabilă, pentru că am fi negat pandemia, de a ține toate școlile și grădinițele deschise. Trebuia un prag și acel prag a fost de 60%. Deși OMS a recomandat 70% rată de imunizare pentru a asigura imunizarea de grup, cu luarea în considerare a persoanelor trecute prin boală, (…) am decis coborârea pragului la 60% fără includerea acestor persoane trecute prin boală. Un prag trebuie să existe undeva, pentru a departaja ce putem deschide cu prezență fizică, încercând să creăm un mediu cât mai sigur pentru elevi și cadre didactice și ce nu putem deschide încă cu prezență fizică”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Echipe de control, trimise în toată țara
Tot ieri, ministrul Educației a anunțat că a semnat 42 de ordine de ministru prin care a trimis echipe de control în toată țara. „Am semnat (…) 42 de ordine de ministru prin care am trimis echipe de control pe tot teritoriul României. Astăzi am făcut acest lucru, tematica de control fiind în primul rând respectarea condițiilor de protecție sanitară în școli și grădinițe pentru că eforturile pe care le facem pentru a păstra școlile și grădinițele deschise trebuie să fie dublat de înțelegere și cooperare a fiecărui elevii care, fiecărui profesor, fiecărui angajat. Și vom face acest lucru. În al doilea rând, pentru a verifica modul în care a fost raportată rata de vaccinare și, nu în ultimă instanță, pentru a verifica soliditatea argumentelor prin raportare la articolul 3, alin. 2 din ordinul de ministru 5338 care prevede ca posibile motive deficiențele de infrastructură sau de resursă umană, vor fi verificate aceste aspecte”, a declarat Sorin Cîmpeanu. „Vor fi de durată (n.r. controalele), chiar dacă am extins numărul de echipe de control, e vorba de 42 de județe. Vor fi permanente aceste controale, cât timp va dura epidemia. Când vor fi rezultate punctuale, le vom face publice”, a mai precizat ministrul Educației.
R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here