Reguli stricte pentru comercializarea mieilor de Paște

1253

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor anunță că, în perioada 21 aprilie-1 mai, este permisă sacrificarea mieilor și în spații amenajate și autorizate temporar, pe lângă abatoarele autorizate. Carnea de miel din aceste spații autorizate temporar este destinată doar consumatorului final și nu poate fi vândută în magazine sau piețe.

Potrivit ANSVSA, sacrificarea mieilor se face în unități de abatorizare autorizate sanitar-veterinar unde sunt livrate animalele cu stare de sănătate certificată, identificate și înregistrate, crescute în ferme, localități și zone unde nu evoluează boli transmisibile.
Carcasele rezultate, expertizate sanitar-veterinar și marcate cu marca de sănătate de formă ovală, se pot comercializa în magazine alimentare, măcelării, piețe agroalimentare, supermarketuri, unități înregistrate sanitar-veterinar.

Spații amenajate temporar, cu aviz de la DSVSA Gorj
„Pentru perioada 21 aprilie – 1 mai 2021, este permisă sacrificarea mieilor și în spații amenajate și autorizate temporar. Aceste spații, în care sunt respectate condițiile prevăzute de legislație, se pot organiza de către autoritățile locale, asociațiile de fermieri etc. Acestea sunt aprobate pentru funcționare temporară de către Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) județeană și unde este asigurată supravegherea sanitară veterinară prin medicii veterinari oficiali”, arată ANSVSA.
Sacrificarea mieilor în spațiile amenajate temporar se face la solicitarea consumatorului, iar carnea, expertizată sanitar-veterinar și marcată cu marca de sănătate rotundă, este destinată strict consumatorului final și nu poate fi comercializată în piețe sau magazine.
Acolo unde nu există abatoare autorizate și distanța până la un astfel de abator este mare, pentru a veni în sprijinul fermierilor care doresc să-și valorifice animalele, s-a creat posibilitatea amenajării unui spațiu temporar de sacrificare la ferme.
DSVSA Gorj aprobă funcționarea unui astfel de spațiu dacă se pot respecta regulile de igienă, de bunăstare a animalelor și de eliminare a subproduselor nedestinate consumului uman, rezultate în urma sacrificării. În plus, trebuie asigurată supravegherea sanitară, prin medicii veterinari oficiali, pentru controlul animalelor și al cărnii.
Și în acest caz, carnea obținută în urma sacrificării, expertizată sanitar-veterinar și marcată cu marca de sănătate rotundă, este destinată strict consumatorului final și nu poate fi comercializată în piețe sau magazine.Carnea provenită de la mieii sacrificați în gospodărie se va folosi numai pentru consumul familial, mai precizează ANSVSA.
„Recomandăm cetățenilor să achiziționeze produse alimentare numai din locuri sau spații autorizate, pentru că există garanția controlului sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor”, adaugă ANSVSA.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.