Reguli pentru prevenirea incendiilor

394

Odată cu venirea sezonul rece creşte şi numărul incendiilor provocare de folosirea necorespunzătoare a mijloacelor de încălzire. Tocmai de aceea, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Lt. Col. Dumitru Petrescu” al judeţului Gorj vine cu o serie de recomandări ce trebuie respectate în această perioadă a anului, pentru a evita producerea unor incendii soldate cu pierderi de vieţi omeneşti şi bunuri materiale.

Majoritatea incendiilor ce se produc în sezonul rece se datorează exploatării de multe ori în condiţii necorespunzătoare ori cu defecţiuni a mijloacelor de încălzire centrale şi locale, urmată de apariţia unor evenimente nedorite. Pentru a preveni producerea unor astfel de incendii, gorjenii sunt sfătuiţi să utilizeze mijloacelor de încălzire pentru asigurarea confortului termic numai după o verificare corespunzătoare a acestora. Astfel, pentru înlăturarea pericolului de incendiu care poate apărea la sobe se recomandă, printre altele, ca acestea să fie utilizate numai când sunt complet echipate (burlane, uşiţe la focar, cenuşar); de asemenea, înainte de utilizare sobele şi coşurile de fum trebuie să fie verificate, reparate, curăţate şi puse în perfectă stare de funcţionare, fiind interzisă utilizarea sobelor şi a coşurilor fisurate fără uşiţe la focare şi cenuşare sau izolate necorespunzător faţă de elementele combustibile ale clădirilor. Pe timpul funcţionării sobelor, uşiţele de alimentare se menţin închise şi se va evita utilizarea benzinei, a motorinei sau a altor lichide inflamabile pentru aprinderea focului. De asemenea, părinţii sunt sfătuiţi să nu lase copiii singuri în casă cu focul aprins în sobă. Pompierii reamintesc de asemenea că este interzisă folosirea reşourilor improvizate, suprasolicitarea prizelor de curent (prin utilizarea a cel puţin patru aparate electrice concomitent), supradimensionarea siguranţelor fuzibile prin înlocuirea fuzibilului cu liţă, conectarea marilor consumatori (maşini de spălat, calorifere electrice) pe circuite subdimensionate, improvizaţii pe circuitele electrice.

Centralele de apartament, verificate periodic
În ceea ce priveşte centralele termice de apartament, pentru a evita producerea unui accident, montarea şi punerea în funcţiune a acestora se va face numai de personal autorizat. Totodată, este obligatorie verificarea tehnică periodică a aparatelor consumatoare de combustibili gazoşi; operaţiunile de verificare se efectuează la maximum 2 ani iar cele de revizie la maximum 10 ani.
R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here