Reguli noi pentru donaţiile făcute de pacienţi

284

O propunere legislativă pentru modificarea şi completarea art. 34 din Legea drepturilor pacientului 46/2003, depusă la Senat în calitate de primă cameră sesizată, prevede că pacientul poate oferi donaţii doar unităţii sanitare unde a fost îngrijit, cu respectarea legii.

În forma actuală, Art. 34 al Legii 46/2003 prevede că “pacientul poate oferi angajaţilor sau unităţii unde a fost îngrijit plăţi suplimentare sau donaţii”, iar în forma propusă în proiectul de lege se stipulează că “pacientul poate oferi donaţii unităţii sanitare unde a fost îngrijit”.

În expunerea de motive a propunerii legislative se arată că, deşi în art 34 din Legea 46/2003 se arată că pacientul poate oferi angajaţilor sau unităţii unde a fost îngrijit plăţi suplimentare sau donaţii, cu respectarea legii, ÎCCJ a statuat însă că “fapta medicului angajat cu contract de muncă într-o unitate spitalicească din sistemul public de sănătate de a primi plăţi suplimentare sau donaţii de la pacienţi nu constituie o exercitare a unui drept recunoscut de lege (…) urmând a fi angajată răspunderea penală a acestuia”. Iniţiatorii proiectului legislativ susţin, în expunerea de motive, că “dreptul la recunoştinţă nu poate fi considerat un argument valid în favoarea menţinerii practicii plicului pentru medic”. De asemenea, iniţiatorii spun că “practica judiciară a ultimilor ani a demonstrat că dreptul la recunoştinţă ascunde, de cele mai multe ori, o condiţionare a actului medical. Deşi nu pot fi culpabilizaţi toţi doctorii, statul român a profitat de perpetuarea acestei cutume, lăsând în grija pacienţilor o parte din responsabilitatea ce îi corespunde: optima şi eficienta susţinere financiară a sistemului românesc de sănătate’’.

Cei care au iniţiat acest proiect de lege subliniază faptul că nu îşi doresc “completa anulare a dreptului la recunoştinţă”, ci susţin ca “acesta să se manifeste doar prin donaţiile transmise către unitatea medicală în care pacientul a fost îngrijit şi nu către medici sau alţi angajaţi ai centrelor medicale”; noţiunea “plăţi suplimentare” din legea actuală este “neclară şi ambiguă transpunerea ei în practică”, motiv pentru care în articolul 34 se propune menţinerea posibilităţii de a face doar donaţii către unitatea medicală.

Camera Deputaţilor este for decizional pentru această propunere legislativă.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here