REFERENDUMUL din Crimeea: Locuitorii au aprobat cu 93% din voturi alipirea la Rusia – exit-poll

170

16.03.2014, ora 20:13 Locuitorii din Crimeea au aprobat duminică cu 93% din voturi alipirea peninsulei ucrainene la Rusia, transmite AFP. Un milion şi jumătate de alegători din Peninsula ucraineană Crimeea au început să voteze duminică în vederea unei alipiri la Rusia, într-un scrutin denunţat de întreaga lume, dar susţinut de Moscova şi al cărui rezultat nu ridică nicio îndoială. Nereguli au fost constatate după câteva ore de la începerea procesului votării.
Nereguli constatate în cursul referendumului din Crimeea
Nereguli au fost constatate duminică în Crimeea, după câteva ore de la începerea procesului votării într-un referendum privind alipirea peninsulei la Rusia, relatează AFP.
La Sevastopol, câteva zeci de alegători au fost văzuţi de către un jurnalist AFP începând să introducă buletine în urne cu o jumătate de oră înainte de deschiderea oficială a scrutinului, la ora locală 8.00 (8.00, ora României).
Putin i-a spus lui Merkel că Rusia va respecta rezultatul referendumului din Crimeea
Preşedintele rus Vladimir Putin i-a transmis telefonic cancelarului german Angela Merkel că Rusia va respecta rezultatul referendumului din Crimeea, în curs duminică, privind alipirea regiunii ucrainene la Rusia, a anunţat Kremlinul, relatează AFP.
“Un schimb constructiv de opinii a avut loc pe tema unei posibile trimiteri în Ucraina a unei misiuni masive OSCE pentru a observa situaţia”, a adăugat Kremmlinul.
Pe de altă parte, secretarul de Stat american John Kerry l-a sunat pe ministrul rus de Externe Serghei Lavrov. Acesta a “confirmat poziţia de principiu a părţii ruse cu privire la referendumul în curs în Crimeea”. “John Kerry a asigurat că Washingtonul adoptă deja măsuri indispensabile şi şi-a exprimat speranţa ca acestea să dea, în curând, rezultate pozitive”, potrivit aceleiaşi surse.
Crimeea votează masiv pentru alipirea sa la Rusia
Locuitorii peninsulei ucrainene Crimeea votau masiv duminică pentru alipirea peninsulei la Rusia, autorităţile separatiste preconizând deja o rată record de participare.
Referendumul, denunţat de Kiev şi Occident, se desfăşoară în prezenţa trupelor ruse care deţin controlul asupra regiunii de două săptămâni, alături de miliţii separatiste.
La Sevastopol, un oraş istoric care găzduiesşte Flota rusă la Marea Neagră de peste 200 de ani, alegătorii s-au precipitat masiv la urne încă de duminică dimineaţa. Într-o secţie de votare instalată într-un centru de afaceri şi cultural, votul a început înainte de deschiderea oficială a referendumului. Ulterior, 65 de alegători au votat în decurs de jumătate de oră, a constatat un jurnalist AFP.
În alte secţii de votare de la Sevastopol şi Simferopol, capitala peninsulei separatiste, jurnalişti, inclusiv AFP, au fost împiedicaţi să pătrundă în incintă, în unele cazuri.
Începe o nouă eră
“Este un moment istoric, toată lumea va fi fericită”, a declarat pentru presă “premierul” prorus al Crimeei Serghii Aksionov, după ce a votat la Simferopol. “Începe o nouă eră”, a continuat el, în timp ce un bărbat care agita un steag ucrainean era împins de către gărzi. “Vom sărbători în această (duminică) seara”, a conchis Aksionov, sigur de victoria sa.
Blindate şi lansatoare de rachete ruseşti
Şeful diplomaţiei germane Frank-Walter Steinmeier a denunţat o situaţie “extrem de periculoasă”, promiţând un “răspuns” luni din partea Uniunii Europene (UE), în cazul în care Rusia nu renunţă la planurile sale în ultimul moment.
“Nu căutăm această confruntare. Dar dacă Rusia nu face un pas înapoi în ultimul moment, miniştrii de Externe UE vor da un răspuns potrivit luni”, a subliniat el citat de ediţiile de duminică ale unor publicaţii germane. Rezultate preliminare urmează să fie anunţate după închiderea secţiilor de votare, la ora locală 20.00 (20.00, ora României). Însă, la Sevastopol, steaguri ruseşti erau deja distribuite pe străzi. La Simferopol, anunţul “Suntem în Rusia” era proiectat pe o clădire oficială.
Rezultatele definitive sunt aşteptate luni dimineaţa.
Sursa: MEDIAFAX

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here